14 милиона Android устройства са заразени с малуера CopyCat

0
60
Android malware


Android потребителите са изправени пред поредната заплаха, която удря устройства с неактуализирани версии на операционната система.

От компанията за кибер сигурност Check Point са открили нова форма на малуера CopyCat, който вече е заразил не по-малко от 14 милиона устройства в цял свят.

Специалистите са открили, че CopyCat използва незакърпени уязвимости при версии на Android 5.0 и по-стари и се разпространява чрез приложения от неофициални източници, а не от Google Play Store, където от Google вече са го забранили в Play Protect.

Веднъж попаднал на вашето Android устройство, малуерът CopyCat сваля допълнителен зловреден код, който помага устройството да бъде руутнато. По този начин кибер престъпниците получават пълен контрол над него, прескачайки всички защити.

След това CopyCat започва да наблюдава инсталираните на устройството програми и да подменя рекламите със свои собствени, като показва и собствени банери в различни интервали от време.

По този начин създателите на малуера генерират приходи, които според Check Point са не по-малко от $1.5 млн. Те са събрани чрез различни фалшиви реклами, които са около 100 млн. на брой и с около 4.9 млн. фалшиви приложения.

От Check Point са намерили връзка между малуера и китайската рекламна мрежа MobiSummer, на базата на което предполагат, че вирусът идва от Китай.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  NVIDIA 415.22.05 Beta драйвърът е тук с интересни промени и поддръжка за нови Vulkan спецификации