386 образци на WannaCry все още върлуват необезпокоявани

0
37
Malware


Криптовирусът WannaCry зарази стотици хиляди компютри в цял свят, използвайки два от инструментите на Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ, а сега бяха открити 386 образци от компанията Trustlook.

Според компанията по сигурността Trustlook, в световната мрежа засега са регистрирани 386 образеца на криптовируса WannaCry, който предизвика най-мащабната до момента ransomware атака срещу компютри с операционната система Windows.

Хешовете на всеки един от тези 386 образеца могат да бъдат намерени в този блог пост, където от компанията са ги събрали на едно място.

От Trustlook са разработили инструмент, който сканира мрежата, за да помогне на администраторите и потребителите да открият проблеми и уязвими Windows системи. Инструментът изисква Python 2.7 и може да бъде свален от тук.

Компанията също така е разработила и „ваксина“, което представлява инструмент, който запушва уязвимостите, които WannaCry използва, за да криптира файловете на жертвите. Ваксината е качена в GitHub и може да бъде свалена безплатно от всеки.

Този инструмент се появява само ден след като от китайската компания Qihu, която разработва и известните антивирусни програми 360 Total Securty и 360 Total Security Essential, също публикува безплатен инструмент, който да открива подобен вид уязвимости и да ги закърпва.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Google създават своя собствена игрова конзола и стрийминг услуга