500-те най-бързи суперкомпютри използват Linux

4
163
Linux vs Windows

Излязоха новите данни на Top 500 – 500-те най-бързи суперкомпютри в света използват Linux.

Това, че 500-те най-бързи суперкомпютри в света използват Linux едва ли е новина за някого, но това се потвърди и от излязлото 54-о издание на класацията на организацията Top500, която подчертава общата характеристика между тези изключително мощни машини, а именно – операционната система Linux.

След като с течение на годините процентът на суперкомпютрите, които използват Linux постоянно нарастваше, то неминуемо се стигна и до момента, когато те използват Linux на 100% и нито един от тях не използва Windows или macOS.

В най-новата класация, разбира се, има разлики спрямо миналото издание, но те не са операционната система, а в бързината на машините. Сега вече средната скорост е 1.65 екзафлопа, като най-слабите суперкомпютри вече имат средна скорост от 1.14 екзафлопа, спрямо 1.02 екзафлопа при миналото издание на класацията от юни 2019.

Най-бързият суперкомпютър в света и към момента остава разработеният от IBM Summit на Националната лаборатория на Оук Ридж, който заковава зашеметителните 148.6 петафлопа или един квадрилион операции (1 000 000 000 000 000) в секунда. Тази супер машина използва Power9 процесори, NVIDIA Tesla V100 графични процесори и операционната система Linux.

Втората позиция се държи от суперкомпютъра Sierra на Националната лаборатория Лоурънс Ливърмор, която използва същия хардуер като Summit, но предоставя по-ниска скорост от 94.6 петафлопа.

На трето място се нарежда китайският суперкомпютър Sunway TaihuLight, който е разработен от китайския Национален изследователски център за паралелни компютърни изчисления и технологии. Машината използва процесорите на Sunway SW26010 и бележи скорост от 93.0 петафлопа.

Прочетете още:  От Mozilla пускат официално Firefox 75.0

Встрани от факта, че всички компютри в класацията използват Linux, списъкът показва и тенденцията Китай да се превръща в доминираща сила, която разработва суперкомпютри. Цели 227 суперкомпютъра от общо 500 са китайски. Едва 118 от тях са на САЩ.

Въпреки това обаче суперкомпютрите на САЩ са по-големи и по-мощни. Ако съберем сумарно средната мощност на суперкомпютрите на Китай и САЩ, то САЩ водят с 37.8% срещу 31.9%.

Интересно ще бъде да проследим и на коя позиция ще се нареди българският суперкомпютър и дали той ще използва Linux. България ще бъде първата държава в Източна Европа, която ще има суперкомпютър.

Към момента едва седем европейски държави имат суперкомпютри, а България ще бъде осмата. Българският суперкомпютър ще струва по първоначалн данни около 40 млн. лева като 12 млн. лева ще бъдат осигурени от държавата, а останалите средства от Европейския съюз.

5/5 (2 Reviews)
4 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
hot_bastard
hot_bastard
4 години

Обаче хората нямат суперкомпютри вкъщи и това няма да ги накара да заменят уиндоуса или мака с линукс.

hot_bastard
hot_bastard
4 години

Абе то и нивите ги орат с трактори, ама друго си е да се качиш на лека кола.