Ако искате 8K монитор, то ще ви трябва и подходяща видео карта

0
342
Ако искате 8K монитор


От Dell съобщават, че още една видео карта е съвместима с техния първи в света 8K монитор и това е AMD Radeon Pro WX 7100.

Да накараш 8К монитор да работи с Windows 10 е трудно, както разбраха от Dell. Използването на компютър с 8K дисплей е все още процес на открития за компанията, която изкара първия такъв монитор в света в лицето на Dell 32 UltraSharp.

Мониторът струва точно $5 000 и първоначалната минимална наличност беше изкупена за няколко дни.

Този дисплей не работи на всички компютри, защото е необходим конкретни хардуер и дисплей порт. От Dell са открили, че още една видео карта е способна да работи с 8K съдържание и това е видеокартата AMD Radeon Pro WX 7100.

32-инчовият дисплей показва изображение със 7680 x 4320 резолюция. Мониторът има зашеметяващи цветове, 33.2 милиона пиксела и милиард цвята.

Да си пръв на пазара обаче има и своите недостатъци. Дисплеят има опреснителна честота само от 60 херца, което е недостатъчно за бърз гейминг и пързи видео сцени, защото новите кадри се изобразяват по-бавно.

Dell 32 UltraSharp е насочен главно към обработване на изображения, изследване на космоса, инженерна работа и пр.

Самите Dell признават, че този монитор не е за всеки или за всеки компютър, като компанията продължава да се учи като работи с все повече видео карти, видове свързвания, драйвъри и различни компютърни конфигурации.

Списъкът с видео картите, които поддържат Dell 32 UltraSharp е наистина малък. При демонстрациите беше използвана видео картата на Nvidia GeForce GTX 1080, а сега може да бъде добавена и Polaris-базираната видео карта на AMD Radeon Pro WX 7100.

8K мониторът има два дисплей порта (Display port) версия 1.4, като трябва и двата да бъдат свързани едновременно, за да може да се поддържа пълна 8К резолюция. Единичен дисплей порт не може да постигне 8К резолюция.

Прочетете още:  Facebook Messenger вече иска да синхронизира и Instagram контактите ви

Освен това компютърът и видео картата трябва да поддържат DSC (Display Stream Compression), така че компресираното 8К съдържание да може да бъде предадено към монитора чрез двата дисплей порта.

Мениджърът за мониторите към Dell Майкъл Търнър обяснява, че много от видео картите от висок клас не поддържат DSC.

Организациите, които определят стандартите разработват други видове свързвания за 8К монитори. Новият HDMI 2.1 ще поддържа 8К при 60 херца, но за момента няма достатъчно информация, за да може Dell да използва технологията.

В същото време супер бързият Thunderbolt 3 на Intel също не поддържа 8К, обяснява Търнър.

Нови детайли около HDMI 2.1 може да излязат след две седмици на NAB Show в Лас Вегас, а Търнър е любопитен как ли би изглеждал кабелът, който ще поддържа 8К.

В същото време Windows 10 е способен да се справи с 8К съдържание, а потребителите просто трябва да разполагат със съвместим софтуер и последни видео драйвъри.

Засега потребителите все още загряват с 4К мониторите и може би ще минат години, докато 8К дисплеите навлязат по-широко в употреба.

Като ключов момент се очертават олимпийските игри в Токио през 2020-та година, където се очаква да има 8К излъчване.

На CES китайският производител на телевизори Changhong показа 8К телевизор, а производителят на чипове Ambarella показа своя H3 чип за видео камери и дронове, който е способен да записва видео с 8К резолюция при 30 кадъра в секунда.

0/5 (0 Reviews)