Ако искате хардуерно ускорение при Chrome и Linux, не очаквайте това от Google

0
953
Google Chrome

Всеизвестен факт е, че Linux потребителите, които използват интернет браузъра Google Chrome изпитват проблеми с онлайн клипове с HD резолюция и възпроизвеждането на подобно видео често е свързано с голямо потребление на енергия и прегряване на хардуера.

Този проблем трябва да бъде остранен, ако искаме хардуерното ускорение да се поддържа официално в Chrome, но според неговите разработчици при Linux липсват качествени видео драйвъри и за тях приоритет е на първо място да предоставят сигурен и стабилен браузър и чак тогава хардуерно ускорение, когато е възможно.

Видео драйвърите при Linux изминаха дълъг път на подобрение през годините и към момента в повечето случаи са на равна нога с тези за Windows и в не малко случаи ги надминават по производителност. Въпреки това разработчиците на Chrome изтъкват като причина за решението си постоянното излизане на нов хардуер, на различни дистрибуции и вече споменатите видео драйвъри.

За някои потребители тези причини може да имат своята логика, но за други това далеч не е така. На първо място, както вече споменахме, видео драйвърите при Linux са с много добро качество и постоянно се подобряват. Също така никой не задължава разработчиците на Chrome да поддържат всички Linux дистрибуции, а само най-големите или дори само една.

В контраст с тяхното изказване трябва да се спомене и фактът, че пускането на хардуерното ускорение е позволено при операционната система на Google ChromeOS, която също е Linux-базирана. По случая разгневен потребител пише в бъг тракъра:

ChromeOS с ~0.3% пазарен дял е по-важна от 2% Linux потребители. Наистина е тъжно това, че моят четиригодишен Android телефон с 2GB RAM и слаби процесор и видео карта използва Chrome/ium безпроблемно, а моят Linux от последно поколение има проблеми с възпроизвеждането на 1080p видео и сече при скролване със само един отворен таб.“

Прочетете още:  От Apple съобщават, че разследват инцидентите с разлепващия се iPhone 8 Plus

Дискусията и коментарите на потребителите относно хардуерното ускорение при Linux и Chrome можете да проследите тук.

0/5 (0 Reviews)