Amazon продават технология за лицево разпознаване "Rekognition" на властите (видео)

0
20
Amazon продават технология за лицево разпознаване "Rekognition" на властите (видео)

Снимка: Amazon

Гигантът Amazon продава нова напреднала технология за лицево разпознаване на американските власти наречена „Rekognition„. Това разтревожи обществото и различни организации за правата на човека, които считат, че тенденцията е опасна и навлиза твърде много в личния живот на хората. Нещо повече – те са сигурни, че с новата технология ще бъде злоупотребявано.

Още през май месец от American Civil Liberties Union (ACLU) публикуваха различни документи, които показват стратегията на Amazon и от ACLU считат, че тя е твърде опасна и призовават компанията да излезе от бизнеса с лицевото разпознаване. От Amazon предлагат новата технология заедно с полицейски камери, които могат да направят разпознаването на лице за секунди.

Rekognition е способен да различава по 100 лица в реално време и може да сравнява събраните данни милиони лица, които се пазят на сървъри в облака, където могат да бъдат обработени от мощната инфраструктура на Amazon за много кратък период от време. Rekognition може да бъде използвана за откриване на престъпници, които се укриват от властите и дори за откриването на нелегални имигранти.

Това обаче изглежда, че тревожи различни групи от хора и дори работниците в Amazon са изпратили отворено писмо до изпълнителния директор на компанията Джеф Безос, от когото изискват да изостави проекта. Техният аргумент е, че е само въпрос на време властите да започнат да злоупотребяват с технологията.

Тревожни са темповете, с които Amazon навлиза в живота на хората, които следи постоянно чрез търговската си платформа, автоматизирани системи, различни устройства за домашно потребление и пр. Малко вероятно е те да се откажат от технологията за лицево разпознаване Rekognition и дори и да го направят, едно е сигурно – нишата ще бъде запълнена веднага, просто компанията ще е друга.

Прочетете още:  Излезе Ubuntu 17.04 Beta (Zesty Zapus)
0/5 (0 Reviews)