AMD драйвърите с отворен код получиха поддръжка за Mesa 19.0 и Linux Kernel 5.0

0
875
AMD драйвърите с отворен код получиха поддръжка за Mesa 19.0 и Linux Kernel 5.0

Michel Dänzer издаде нови версии на драйвърите с отворен код за AMD видео карти при Linux – AMDGPU и ATI. Двата пакета xf86-video-amdgpu и xf86-video-ati добавят всички новости при Linux технологиите и получават поддръжка за отворения графичен пакет Mesa 19.0, а също така и за най-новото Linux ядро с версия 5.0.

Като вълнуваща промяна следва да се отбележи допълнителното подобряване на тиъринга при различните монитори, на който фронт се работи усилено от години и са постигнати много добри резултати. Като част от тези усилия виждаме добавянето на поддръжка за вариращи кадри на опресняване (variable refresh rates), отстранени са и две регресии от миналата версия.

За да се възползвате от тази поддръжка обаче ви е необходим RadeonSI драйвърът от графичния пакет с отворен код Mesa 19.0, драйвърът AMDGPU от Linux Kernel 5.0, а също така и scanout буфери през DCC цветово компресиране. Добавена е поддръжка и за до шест монитора на една видео карта.

При двата драйвъра xf86-video-amdgpu 19.0.1 и xf86-video-ati 19.0.1 е добавена и RandR output tile поддръжка, която позволява използването на Multi-Stream Transport (MST) tiling функцията на DisplayPort без нуждата от допълнителни действия от страна на потребителя. Разработчиците обаче предупреждават, че тази функция е все още в експериментален стадий и поради тази причина засега тя не е разрешена по подразбиране и ще трябва да я активирате сами, ако искате да я изпробвате.

Обновените драйвъри с новите поправки и добавени нови функции ще са налични скоро за потребителите, които използват AMD видео карти. Те ще са налични в хранилищата на съответните дистрибуции до дни, но ако нямате търпение, можете да ги свалите ръчно. При това положение обаче ще е нужно и да ги компилирате сами.

Прочетете още:  Ubuntu 20.04 LTS излезе официално. Наличен е за сваляне

Повече можете да научите на страниците на двата проекта – тук и тук.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments