AMD искат да подобрят видео драйвъра в Linux

3
64
AMD Radeon

AMD искат да подобрят видео драйвъра в Linux. Търси се специалист, който да работи по него.

Въпреки че Linux управлява света, десктоп сегментът остава единственото препятствие, с което не може да се справи, най-вече заради навиците на потребителите, които често нямат логична причина да не мигрират към най-разпространената операционна система в световен мащаб и да изоставят Windows, който е много по-несигурен, бавен и неудобен.

Отвореният код бележи постоянен ръст през изминалите години, доказвайки се като най-добрия модел за създаване на софтуер. Следвайки тенденциите, дори компании като Майкрософт започнаха да отварят кода на различни свои продукти, да създават продукти с отворен код, а също така и да предоставят на Linux различни приложения като Teams и Microsoft Defender (ATP), Linux-базирания Azure Sphere и други.

След като известната компания, производител на видео карти AMD отвориха кода на своя Linux графичен драйвър преди години, сега те искат да продължат развитието му, като търсят човек, който да отговаря на условията на новата позиция, притежавайки дълбоки познания в разработването на Linux ядрото.

Изискванията към кандидата са изключително много, като някои от тях са да е софтуерен инженер, електро-инженер, да има познания в компютърните науки, да има много добри познания при езиците C или C++, наличен опит при програмиране за ARM, опит с използването на инструмент за управление на кода, като Git е предпочитаният вариант, да може да дебъгва, открива и поправя различни проблеми на графично ниво и още.

Като допълнение към това от AMD вече работят по подобряване на енергийната ефективност и бързодействието на процесите при тяхната нова литографска техника EUV при AMD процесорите със Zen 3 архитектурата. Също така се наемат и висококвалифицирани специалисти за x86 и ARM архитектурите при Linux ядрото и в Linux потребителското пространство.

Прочетете още:  Ъпдейтът KB4461529 предизвиква проблеми с Microsoft Outlook 2010

В резултат на всички тези усилия от AMD се надяват да подобрят значително Linux графичния си драйвър AMDGPU и оттам са и изискванията към новия кандидат да има познания при OpenCL, CUDA, HIP и графично програмиране. Тези действия също така ще се отразят положително и на отворения графичен драйвър за Linux, който вече се представя по-добре дори от официалния дрйвър на компанията.

С новите си видео карти и процесори от AMD отново се завърнаха на пазара, като стават предпочитан производител сред много от потребителите най-вече заради съотношението цена-качество. Компанията вече излезе с едни гърди пред NVIDIA, продавайки повече видео карти от бившия лидер на пазара. AMD са и с най-голям дял при Linux сегмента, където 25.17% от потребителите използват техни процесори.

В опита си да подобрят графичния драйвър при Linux от AMD не само ще заздравят още повече своите позиции на пазара, но и Linux потребителите ще получат по-добър продукт, използвайки видео картите на компанията. Въпреки това много от Linux потребителите все още очакват графичен контролен панел, какъвто отдавна е наличен при драйвърите на NVIDIA. След като веднъж беше обявен, а след това отменен, може би следващата стъпка ще е в тази посока.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
3 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Не съм казал, че е вина на линукс. Отдавна надрастнах този период да обвинявам линукс. 😀 Просто ме е яд, че овцете получават всичко наготово, а ние трябва или да се молим за същото и да се надяваме, че ще ни обърнат внимание, или да търсим алтернативи, каквато е ръчната редакция на xorg.conf.

Валсо
3 години

Не че графичният панел при енвидия е нещо кой знае какво, особено ако го сравняваш с графичния панел за Боза. Бозаджиите пак получават много повече от линуксарите.