AMD изкарва нов контролен панел, който под Linux може да е с отворен код

0
38
Излезе Linux драйвърът за AMD AMDVLK 2019.Q2.2. Носи подобрения в производителността


Днес станаха известни подобренията при Radeon Settings и WattMan, който е наследник на PowerPlay.

PowerPlay се използваше за настройка на честотите чрез графичния интерфейс на Radeon контролния панел.

До този момент Radeon Settings бяха само за Windows, но този факт ще се промени, защото разработчиците търсят начин да докарат Radeon Settings и за потребителите на Linux.

По-рано този месец имаше пресконференция, на която представители на AMD/RTG говориха за WattMan и подобрените му контроли, които дават възможност на ентусиастите да настройват честотите на ядрото и паметта на видео картата, нейните волтажи, скоростта на вентилатора и пр.

WattMan ще донесе за потребителите прецизен оувърклок и ще дава възможност за настройване при натоварен и в ненатоварен режим. Чрез него не само ще може да се извлече максимално бързодействие от картата при натоварване,но ще може и да се настрои максимална енергоефективност при ненатоварен режим.

Radeon Settings е наследникът на Catalyst Control Center и се предлага от момента, в който се осъществи преименуването от Catalyst на Radeon Software, но само за Windows. Разработчиците от AMD смятат да отворят кода на Radeon Software, което ако се случи, те могат да дадат някаква начална поддръжка за Linux, която Linux общността да доразвие впоследствие. Още повече, че Radeon Settings е писан на Qt5, което означава, че много лесно може да стане крос-платформен.

Ако всичко се подреди както трябва,ще отнеме доста време подобна функция да се появи на бял свят, но надеждата, че и Linux потребителите ще могат да настройват в детайли своите AMD графични карти остава. Надежда дава и фактът, че в Linux Kernel 4.8 има поддръжка за оувърклок чрез AMDGPU OverDrive, която е доста базова, но е по-добре от нищо.

Прочетете още:  Samsung Galaxy S9 вече е тук на цена около 1200 лева
0/5 (0 Reviews)