AMD NAVI 14 поддръжка идва официално за Linux до дни

0
44
AMD NAVI

AMD NAVI 14 поддръжката излезе от експерименталния си стадий и идва официално за Linux до дни.

Въпреки че поддръжка за най-новите мейнстрийм видео карти на AMD Navi 14, а също така и за Navi 12 имаше в Linux ядрото в разработка версия 5.4, то тя беше маркирана като експерименталана и потребителите трябваше да я активират ръчно с параметър. Сега обаче в последния момент поддръжката за Navi 12 беше маркирана като официална и изтеглена от експерименталния стадий.

Само дни преди официалното излизане на финалната версия на Linux Kernel 5.4, което се очаква през уикенда, разработчиците махнаха експерименталния флаг от Navi 14 поддръжката, заявявайки, че драйвърът с отворен код AMDGPU работи добре с версия 5.4. Сега поддръжката е пусната официално, а от потребителите вече няма да се изисква да използват параметъра amdgpu.exp_hw_support=1.

Видео картите от серията AMD Radeon RX 5500 ще използват Navi 14 архитектурата и 7-нанометров процес. Новите RX 5500 модели, включително и RX 5500 XT, ще бъдат първите видео карти от нисък клас, които използват 7-нанометров процес и ще бъдат сериозна конкуренция на видео картите NVIDIA GTX 1660 Super и GTX 1650 Super.

Допълнително са налични поправки за Zen+VEGA Raven Ridge APU, където са спрени S/G и GFXOFF, които създават проблеми, когато IOMMU е разрешен. Поддръжката за видео картите Navi 12 остава в експериментален стадий.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Watch Dogs 2 Linux DXVK Wine
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments