AMD показаха процесор Ryzen 9 с 16 ядра

0
29
AMD показаха процесор Ryzen 9 с 16 ядра


На Computex от AMD разкриха повече детайли относно новата линия процесори Ryzen Threadripper. Най-мощният процесор Ryzen 9 1998X е с 16 ядра и 32 нишки.

Анонсът беше направен малко след като от Intel разкриха своята Core X линия процесори, като борбата за най-мощен десктоп процесор очевидно ще бъде ожесточена.

Threadripper линията ще представи процесори, които ще имат от 10 до 16 ядра, като флагманът от серията Ryzen 9 1998X ще е с 16 ядра и 32 нишки.

Той ще бъде с 64 PCIe 3.0 пътеки, което е с 20 повече от представените най-мощни процесори на Intel, ще използва X399 чипсета и четириканална DDR4 памет.

В същото време процесорите Ryzen 5 и Ryzen 7 са с 16 PCIe пътеки точно толкова, колкото са те и при настоящите Kaby Lake и бъдещите Kaby Lake-X процесори.

Процесорите от Ryzen 9 серията ще са в пряка конкуренция с Intel Core i9, като разликата тук е, че от AMD дават на потребителите си четириканална поддръжка на паметта, докато при Skylake-X и Kaby Lake-X тя е ограничена до двуканален режим.

„Надяваме се да предоставим нов клас на бързодействие към екосистемата“, каза на презентацията изпълнителният директор на AMD.

От AMD показаха и тестове на Threadripper с Blender, където процесорът приключва своите задачи за секунди, а също така и с новата игра Pray на Bethesda с 4K резолюция и две Radeon RX Vega видео карти.

Lisa Su обясни, че посланието на този тест е, че тази комбинация е точното решение за ентусиастите, които търсят висока производителност и представяне.

Засега от компанията не съобщават тактовите честоти и цени, но Threadripper ще бъде наличен през това лято на 2017-та година, което е в същия прозорец за излизане на Sky Lake X и Kaby Lake X процесорите на Intel.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.25.3

От AMD ще се опитат излизането му да съвпадне с излизането на флагмана Core i9 7920X, който трябва да излезе някъде през август.

В същото време старши вицепрезидентът и главен мениджър на AMD Jim Anderson говори и за мобилните процесори, като разкри, че те ще дойдат веднага, след като от компанията приключат с пускането на Ryzen 3.

Anderson разкри, че мобилните процесори ще бъдат комбинация от Zen архитектурата с най-новите графични ядра и от компанията обещават много тънки лаптопи и гейминг системи.

Следващата година AMD възнамеряват да се фокусират върху корпоративните лаптопи и работни станции.

За пръв път от десетилетие от компанията ще атакуват и дейта центровете със своите Epyc Zen-базирани процесори, които ще излязат на 20-ти юни.

0/5 (0 Reviews)