AMD разкри нови детайли относно процесорите от следващо поколение Zen

0
42
AMD разкри нови детайли относно процесорите от следващо поколение Zen


„Тук сме и тепърва започваме“. С тези думи от AMD разкриха нови детайли относно новото поколение процесори използващи микроархитектурата Zen.

AMD твърдят, че са постигнали 40% повече производителност при instructions-per-clock при Zen процесорите, а сега от компанията демонстрираха как процесор от серията Summit Ridge, които използват Zen микроархитектура, с осем ядра и 16 нишки, показва по-добра производителност от Intel Broadwell-E processor при някои приложения, при едни и същи честоти.

Zen използва 14-нанометрова FinFET технология, има по-голям прозорец за инструкции, нов micro-op кеш и чисто нов branch prediction. AMD също така са се съсредоточили и върху по-голяма производителност с 8MB L3 кеш и нова йерархия при кешовата памет.

AMD разкри нови детайли относно процесорите от следващо поколение Zen 5

От AMD демонстрираха и своя сървърен процесор, който е с 32 ядра и 64 нишки и също използва Zen архитектурата. Кодовото му название е Naples, но засега повече детайли не са известни.

Новите процесори ще използват и нов сокет AM4, който ще е съвместим със седмото поколение AMD Bristol Ridge A-Series процесорите. AM4 поддържа DDR4, PCIe версия 3.0, с три lanes запазени за графика, NVMe, USB 3.1 второ поколение, при скорост от 10Gbps.

Изглежда, че Summit Ridge ще излязат през първата четвъртина на 2017-та година, което е доста късно и може би разочароващо за феновете на AMD. Засега няма и заявка на какви честоти ще бъдят предоставяни процесорите на крайните потребители.

AMD разкри нови детайли относно процесорите от следващо поколение Zen 6

От AMD очакват с вълнение предстоящото пускане на новите процесори със Zen архитектура, което те определят като едно от най-значимите в близкото минало. Президентът и CEO на AMD Lisa Su казва:

„Бързодействието и ефикасността на Zen, показват най-доброто от AMD. През последните години ние инвестирахме много за разработването на модерни технологии, които ще се използват в продукти от най-високо ниво. Интересът на клиентите към Zen процесорите на AMD расте постоянно.“

Прочетете още:  От Feral Interactive загатват за нещо ново
0/5 (0 Reviews)