AMD Ryzen 5 процесорите излязоха и показват много добри резултати на тестовете

0
240
AMD Ryzen 5 процесорите излязоха и показват много добри резултати на тестовете


AMD Ryzen 5 излязоха вчера и вече се появиха първите тестови резултати. Новият чип на AMD прави Core i5 на Intel да изглежда още по-скъп.

AMD Ryzen процесорите от 5-та серия излязоха само няколко седмици след като от AMD пуснаха своите хай-енд процесори Ryzen 7, които не само, че бият конкуренцията на места, но и са в някои случаи до два пъти по-евтини.

При Ryzen 5 положението изглежда още по-добре, като при някои положения бие конкуренцията Intel Core i5 и дори някои i7 процесори от ниските модели при оувърклок.

Ryzen 5 струват съответно $169 и $249 и се очертава серията да оформи основната мейнстрийм част на пазара. Засега тестовете показват много добро представяне на пета серия на новите процесори на AMD и се предполага, че ще е достоен конкурент на Intel.

Някои сайтове вече проведоха различни тестове на Ryzen 5 и се оказва, че той се представя много добре спрямо доста по-скъпите процесори на Intel.

Вчера от tomshardware тестваха по-мощния Ryzen 5 1600X, който се съревновава с Ryzen 7 1700 и Core i5 7600K. И двата процесора Ryzen 5 1600X и Core i5 7600K са тествани на стокови честоти и с оувърклок.

Когато се гледат резултатите трябва да се има предвид, че Ryzen 5 се клоква максимум някъде между 3.9 и 4.1 GHz, докато Intel Core i5 7600K може да бъде клокнат до 5GHz.

„Шестядреният Ryzen 5 1600X може да работи по три пъти повече нишки, отколкото Intel Core i5, което лесно му дава преимущество пред конкуренцията в паралелното физично измерване.“

В същото време обаче се представя по-лошо в някои тестове, където се представя по-слабо и неговият по-голям събрат Ryzen 7.

„Ryzen 5 1600X е конкурентен при някои API натоварващи тестове, като при DirectX 12, където той има преимущество заради допълнителните си нишки в повече спрямо Intel. В същото време обаче процесорът на Intel Core i5 7600K се представя по-добре при DirectX 11 тестовете и в двата варианта – еднонишково и многонишково тестване, дори и с помощта на оувърклок. Това помага да се обяснят по-добрите резултати на Intel при някои случаи в реалния свят.“

При 3D Mark AMD процесорите бият безапелационно, но при игрите това не е точно така. Процесорът бие само при играта Deus Ex: Mankind Divided, но въпреки това разликите със съперника Core i5 7600K в повечето случаи са едва няколко кадъра, което предвид цената е много добро постижение.

Единствената по-голяма разлика сред тестваните игри се вижда при заглавията Project CARS и Rise of the Tomb Raider.

Трябва обаче да се има предвид, че тези резултати ще се подобряват, защото това са едва първите дни на новите AMD процесори, софтуерът постоянно ще се оптимизира, а 14-нанометровият процес, който се използва за процесорите и се изработва от GlobalFoundries, също ще търпи подобрения. Това означава само едно – тези минимални в повечето случаи разлики само ще се стесняват за в бъдеще.

Прочетете още:  Последният ъпдейт за Windows 10 отново създава проблеми

От Hot Hardware също са провели серия от рутинни тестове, които изглежда, че са ги впечатлили.

„Двата процесора, които тествахме се представиха много добре във всички направени тестове. Въпреки по-ниската си цена 4C/8T Ryzen 5 1500X се съпоставя много добре срещу 4C/4T Core i5-7600. При еднонишкови и не толкова тежки тестове Kaby Lake-базираният Core i5 обикновено има преимущество, но 1500X никога не е много по-назад.

При многонишкови задачи и тестове обаче, като Blender, Cinebench или 3DMark Physics, поддръжката на SMT при Ryzen 5 1500X позволява да води с впечатляващи резултати пред Core i5.

Шестядреният Ryzen 5 1600X с 12 нишки пък е малко по-скъп от Core i5-7600, но допълнителните му ядра, по-висока честота и поддръжката на SMT подобряват значително неговото представяне и го поставят в друга категория, която лесно оправдава леко по-високата цена.

Представянето на Ryzen 5 1600X е често по-добро от това на Core i7-7700K и това най-вече се вижда при многонишковите тестове.“

От Hot Hardware обаче отбелязват, че все пак при еднонишковите тестове Core i7 7700K е по-добър, но той е и по-висок клас. Те заключават, че стойността на Ryzen 5 е много добра особено когато е съчетан с евтина B350 дънна платка на цена от едва $80.

Тестове на HardOCP.com пък показват, че по-слабият Ryzen 5 1400, клокнат до честота 4GHz е малко или много на равна нога с Intel Core i5 7600K, клокнат на 5GHz, въпреки че процесорът на AMD идва със $75 по-ниска цена.

Те са успели да оувърклокнат и Ryzen 5 1600 4GHz, който пък надминава на места Core i7 7700K, клокнат на 5GHz и показва сходно представяне.

От HardOCP.com са още по-позитивни в мнението си за Ryzen 5:

„Харесвам Ryzen 5 1600 и го харесвам много. AMD предоставят много голяма изчислителна мощ за тези пари.“

2017-та година е година с много работа за AMD. Те се стремят да изпълнят обещанието си и да си възвърнат загубените позиции спрямо Intel и Nvidia и изглежда, че засега успяват.

Появяването на техните процесори допринесе за свалянето на цените при Intel с около $57 при Core i7-7700. Намаление има и при i5 серията, което не толкова драстично, но все пак значително. Точно това е от което има нужда пазарът и потребителят, защото от тази конкуренция печелим и ние.

След около два месеца и половина се очаква да бъдат пуснати и процесорите на AMD Ryzen 3, които ще си съперничат с бюджетните Core i3 и Pentium процесори на Intel. Тогава обаче се очакват да излязат и обновените Coffee Lake на Intel, което гарантира, че ни очаква едно много интересно лято.

0/5 (0 Reviews)