AMD съобщиха, че Ryzen ще бъде четиригодишна архитектура

0
26
AMD RYSEN


От AMD обявиха, че Ryzen ще бъде четиригодишна архитектура, публикуваха своите планове относно оувърклока и подчертаха трудния старт на новите процесори.

Тази седмица на CES от AMD споделиха допълнителна информация относно идващите Zen процесори.

Разработването на новата архитектура им отне над четири години и съгласно техническия директор Mark Papermaster от компанията смятат да я използват поне толкова години.

На първо място от AMD потвърдиха трудния старт на Ryzen процесорите, като няма да има предварителни сравнителни тестове, ще има ограничена наличност и/или ограничени продуктови представяния.

Когато излезе Zen, той ще бъде в няколко разновидности, а не само като единичен осемядрен процесор. Освен това Papermaster повтаря, че архитектурата ще се използва четири години, но това не означава, че ще изкарват едно и също ядро – „Ние няма да правим tick-tock“, казва той.

От AMD възнамеряват с времето да наложат агресивно разработване на различни подобрения и поправки на текущото ядро.

Има значително забавяне от това кога е разработена една архитектура и кога тя достига до крайните клиенти. Това означава, че почти сигурно от AMD вече работят усърдно по наследника на Zen, въпреки че Zen все още не е излязъл официално.

Засега различните тестове и информацията, която се е появила показват, че Zen ще бъде достоен съперник на конкуренцията от Intel, ще има огромно подобрение при енергоефективността, на бързодействието и на представяне за ват.

Предвид забавянето, което се наблюдава при Intel през последните години, където повишаването на бързодействието става все по-малко и по-малко, година след година, очевидно има защо да се вълнуваме за излизането на новия Zen процесор на AMD.

Дори и да не може да надмине продуктите на Intel, то това би означавало отново стабилна конкуренция на пазара, което води до по-добри продукти и по-ниски цени, от които печелим всички ние. Има сериозни индикации, че точно това ще се случи.

Прочетете още:  Nintendo печели $12.2 млн. от семейство, публикувало техни игри

Първите Ryzen APU най-вероятно ще са DDR4 базирани, но няма причина от AMD да не преминат към HBM2, когато технологията навлезе повече и се понижи цената ѝ.

Енергоефективността и ефикасността на процесорите ще продължат да бъдат важна цел за AMD през идните години, защото поне в началото е малко верятно компанията да може да се пребори с Intel на ниво клок за клок и ядро за ядро.

Ryzen е началото на завръщането на AMD и определянето на четиригодишен период за новата Zen архитектура има смисъл. Един такъв период дава на компанията поле за размисъл накъде иска да се развива.

Brad Chacos от PCWorld съобщава за някои интересни новини относно оувърклока на Rysen. Всички AMD Ryzen процесори ще бъдат отключени за оувърклок, но само три чипсета ще позволяват това – X370, X300, и B350.

AMD съобщиха, че Ryzen ще бъде четиригодишна архитектура 5

Ако сегашната информация е вярна, то това е по-голямата част от AMD чипсетите от висок клас и ще покрият голяма част от оувърклок пазара. Това, че тези чипсети са от висок клас не би трябвало да представлява проблем, защото дънните платки на AMD обикновено са доста по-евтини от еквивалентите на Intel.

AMD съобщиха, че Ryzen ще бъде четиригодишна архитектура 6

Тук има една малка подробност обаче – Crossfire и SLI ще се поддържат само от чипсета X370. Според AMD относително малкият брой потребители, които използват две или повече видео карти, винаги купуват дънни платки от висок клас.

Това очевидно има смисъл и ако вие сте от потребителите, които искате две или повече видео карти във вашата машина, то ще можете да си позволите и дъно от висок клас. Предвид голямата ножица в ценово отношение между AMD и Intel, това не се очертава като проблем.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments