AMD вероятно ще предложи процесор с 32 ядра

0
34
AMD вероятно ще предложи процесор с 32 ядра


Продължават да излизат нови и интересни слухове около новия Zen процесор на AMD.

Един от презентърите на cern.ch предостави слайд, който показва изумителни данни за новия процесор на AMD, а именно 32 физически ядра и поддръжка на осемканална DDR4 RAM:

AMD вероятно ще предложи процесор с 32 ядра 3

Тези данни предизвикват учудване във всеки, особено ако се вземе предвид, че това е двойно на обещаваните от Intel спецификации. Ако наистина от AMD искат да предложат процесор с 32 ядра, то той би трябвало да храни тези ядра от основната оперативна памет. Тогава осемканална DDR4 не изглежда нелепо и е точно това, което ще осигури рационален товар върху процесора.

Засека новините, които изтекоха покрай процесора Zen се оказваха верни, от което можем да правим извод, че и тези спецификации са това, което наистина възнамеряват момчетата от AMD. Говори се, че новата архитектура ще има 64KB L1 кеш (32d, 32i) и L2 кеш от 512KB за всяко едно ядро. За L3 кеша се знае, че ще е общо 8MB, като ще е разделен по равно между отделните групи от по четири ядра.

Така погледнато тези спецификации изглежда повече от добре. Но да не забравяме, че и спецификациите на Bulldozer изглеждаха много добре. 32 ядрен процесор двучи зашеметяващо, звучи като процесор, който ще разбие Intel. Но точно тогава си спомняме, че за да се преборят с ниския брой на изпълнени инструкции за един цикъл (IPC), от AMD отново бяха заложили на големия брой ядра срещу Intel, но резултатът не беше особено добър.

От друга страна, при 14nm процес има логика да се сложат повече ядра, защото при тази големина има ограничение при честотата и мощността, която могат да използват, което е видно и при процесорите на интел по 14 нанометровата технология, където честотата пада за сметка на броя на ядрата.

Прочетете още:  Windows отбелязва спад в потреблението си под 90%, което е за пръв път от 10 години насам

Един пример – процесорът на Intel Xeon E5v3, който е четириядрен процесор от висок клас, е с честота от 3.7GHz, със 140W TDP. Когато обаче ядрата стават 18, тактовата честота пада до 2.3GHz. Вижда се увеличение от 4 и половина пъти в паралелизма, за сметка на 60% по-ниска честота, което е добре, ако работата, която ще се извършва може да се възползва от паралелизма.

Дори и да приемем, че 32 ядреният процесор на AMD ще е с добри показатели заради по ниският технологичен процес, той при всички положения ще е с ниска тактова честота. При всички положения обаче той ще е скъп. От AMD винаги успяват да предложат по-ниски цени сравнени с тези на прекия им конкурент от Intel, но просто няма как 32 ядрен процесор да бъде евтин. Освен това със сигурност процесорът ще е много голям, дории от AMD да използват два отделни 16 ядрени чипа.

0/5 (0 Reviews)