Android бие Windows и вече е най-популярната операционна система в интернет

0
77
Android


Според последните данни на StatCounter Android вече задминава Windows и е най-предпочитаната операционна система за достъп до интернет. Една ера свършва, започва нова.

Изглежда, че прогнозите отпреди по-малко от месец се сбъднаха и сега, въпреки че е само с 0.02%, според последните анализи на StatCounter операционната система на Google Android вече задмина Windows.

Android бележи 37.93% пазарен дял, а Windows 37.91%. Операционната система на Apple iOS за iPhone и iPad е на трето място с 13.09%. Данните са за март месец.

Данните на StatCounter са базирани на 15 милиарда прегледа на страници в интернет, в рамките на 2.5 милиона сайта, за период от един месец.

Това е първият път, когато Windows е изместен от първото място и от StatCounter отбелязват събитието като „повратен момент в технологичната история и край на една ера.“

„Това събитие отбелязва край на световната хегемония на Майкрософт при пазара на операционните системи, който те държат от 1980-та година“, казва изпълнителният директор Aodhan Cullen в официално обръщение.

Главната причина да се стигне дотук е големият прираст на смартфоните през последните години, а също така и свиването на пазара при компютрите. Само допреди година смартфоните нарасваха с двуцифрени стойности на годишна база.

Пазарът на мобилни телефони и сега продължава да расте с по 7% на година, но от Gartner съобщават, че пазарът е достигнал лимита си и периодите с двуцифрен растеж са приключили.

В същото време според данните на Gartner пазарът на компютри бележи спад пета поредна година.

Поради ръста на смартфоните логично скача и ръстът на Android, който вече доминира пазара. Доминира пазара, при това със Samsung.

Прочетете още:  Sony показаха нови, супер бързи SD карти

В същото време от майкрософт направиха немислимото – провалиха се в пазар, който е във възход и има бум. Тяхната мобилна стратегия се оказа абсолютен крах и към момента имат пазарен дял от едва 0.3%, а разработчиците и различни приложения постоянно напускат платформата.

Интересно ще е да видим данните за април месец и дали тенденцията ще се запази, но е очевидно, че пътят е поставен и връщане назад няма.

В същото време Майкрософт продължава да печели от ситуацията, като задължава множество Android разработчици да им плащат такси за различни патенти и лицензи.

0/5 (0 Reviews)