Android Q ще има поддръжка за още по-сигурно 3D лицево разпознаване

0
38
Android Q ще има поддръжка за още по-сигурно 3D лицево разпознаване

С настъпването на новата година потребителите на Android стават все по-нетърпеливи и любопитни относно новата версия на мобилната операционна система, която от Google ще предоставят. Вече в медиите витаят различни слухове и предположения, но сега излиза интересна информация относно Android Q, която със сигурност ще се хареса на повечето фенове.

От XDA Developers са се добрали до изтекъл билд на новата версия на операционната система и след щателното му проучване са установили, че изглежда от Google ще предоставят на потребителите функция за лицево разпознаване, подобна на тази при Apple и техните iPhone устройства.

iPhone X е първият смартфон от голям производител с функция за лицево разпознаване и комбинира в себе си точков проектор, Time of Flight (TOF) сензор, IR илюминатор и други различни сензори, които разпознават лица, функция, която от Apple наричат Face ID.

Разбира се, виждали сме някои Android смартфони с функция, наподобяваща Face ID като Xiaomi’s Mi 8 Explorer Edition и Huawei’s Mate 20 Pro, но на тези производители се е наложило да модифицират в огромна степен операционната система, за да могат да добавят поддръжка за новия хардуер, който е необходим за лицевото разпознаване.

Други производители на Android смартфони пък предоставят функция 2D лицево разпознаване, но тя има някои съществени недостатъци, които я правят неточна и несигурна. Затова според изнесената информация от Google са преценили, че в новата функция за лицево разпознаване ще се използват 3D сензори, които ще разпознават лицето точно както при Face ID на Apple.

Ако официалната поддръжка за 3D лицево разпознаване в Android Q наистина бъде осъществена, то това ще е голямо облекчение за производителите на Android смартфони, на които повече няма да се налага да модифицират операционната система. Освен това подобна поддръжка би означавала, че лицевото разпознаване ще намери място в много повече устройства дори и от бюджетния клас, докато в момента се предлага само при най-скъпите модели.

Прочетете още:  Миграция от MBR/BIOS към UEFI при Linux

Изнесената информация сочи още, че от Google както винаги се опитват да са една крачка пред другите и обмислят да предложат функиця за удостоверяване на приложения чрез лицево разпознаване и още по-полезната функция за онлайн разплащания чрез лицево разпознаване.

Android Q ще бъде представен официално на 7-и май 2019-а година на I/O конференцията.

0/5 (0 Reviews)