Android събира 10 пъти повече информация от iOS в режим на покой

0
36
Android събира 10 пъти повече информация от iOS в режим на покой

В последните години потребителите на смартфони са постоянен обект на интерес относно своите лични данни и големи компании като Google и Apple не се свенят да я събират по всякакви начини, без изричното съгласие на клиентите си и дори без те да знаят за това. Сега ново изследване показва, че все пак има разлика коя мобилна операционна система ще използвате и до каква степен вашите лични данни ще бъдат събирани.

От ново проучване, наречено „Google Data Collection„, инициирано от Digital Content Next, се вижда, че всъщност мобилната операционна система на Google Android събира 10 пъти повече информация от потребителите си в сравнение с iOS на Apple. Установено е, че Android изпраща данни за вашето местоположение средно по 340 пъти за 24 часа или средно по 14 пъти на час.

Проучването установява, че 35% от цялата събрана информация се отнася именно до вашето местоположение. Освен това е установено, че не само Android, но и интернет браузърът Google Chrome събира и изпраща всякакъв вид информация, включително и такава за местоположението ви. В същото време експериментът показва, че при използване на Apple iOS с браузъра Safari, без да се използва Google Chrome, пречи на Google да събира информация докато устройството е в режим на покой и потребителят не го използва.

Специалистите обясняват още, че ако потребителят използва Android смартфона си, активността в събирането на данни скача драстично. Под използване се има предвид използване на приложения, посещения на страници и дори само да го носите в джоба си, разхождайки се. При това положение пасивната комуникация със сървърите на Google се повишава многократно, дори и потребителят да не използва приложения на Google като YouTube, Google Search, Google Maps, Gmail.

Прочетете още:  Stack Overflow: Linux е най-предпочитан сред разработчиците

Данните сочат, че активността в събирането на данни се повишава ако сте в движение с 1.4 пъти повече от това, когато телефонът стои на едно място и не се използва от потребителя. Обемът на събраната информация е около 11.6 MB средно или около 0.35 GB на месец. В същото време дори и да използвате iOS устройство, без никакви Google приложения и посещавате само страници, които не са свързани по никакъв начин с компанията, трансферът на данни остава изненадващо висок, като е установено, че комуникацията се извълшва предимно от рекламните сървъри.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments