Android вирусът Agent Smith удря 25 милиона телефона

0
46
Android Malware

Android вирусът Agent Smith е заразил над 25 милиона устройства. Той се маскира под формата известни приложения като Opera Mini, WhatsApp и Flipkart.

Информацията става налична благодарение на специалистите от Check Point, които кръщават малуера по този начин, заради неговите подмолни начини за заразяване на устройствата и техниките му за изпълзване от засичане от антивирусните продукти.

Android вирусът Agent Smith се разпространява от китайска компания, чиято официална дейност е да помага на разработчици да публикуват своите приложения из целия свят. Вирусът използва отдавна закърпена уязвимост в Android, но някои разработчици обаче не са актуализирали своите приложения и той се възползва от този факт.

Agent Smith е малуер, който променя части от легитимни приложения и ги заменя със собствен зловреден код. Неговата цел са известни приложения като WhatsApp, а веднъж щом ги промени, той не им позволява да бъдат актуализирани, за да не може да бъде закърпена уязвимостта.

Android вирусът Agent SmithТук трябва да се отбележи, че този вирус не краде лични данни, а преправя приложенията така, че те да показват реклами, от които кибер престъпниците зад зловредната кампания извличат печалба по нелегален начин.

Регионът с най-много заразявания е Индия,  където заразените са над 15 милиона но има и други държави, които са пострадали от Agent Smith като САЩ, където има около 300 000 заразявания. Най-често заразяваните приложения са игри, фото приложения, приложения свързани със секс и др.

Единственото решение на проблема е всички разработчици, които не са актуализирали приложенията си да го направят сега.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Ето как да ъпгрейднете до Windows 10 Creators Update още сега