Android вирусът OwnMe може да получи достъп до историята на вашите разговори, до текстове от WhatsApp и вашите контакти

0
53
Android malware

Специалистът по сигурността от ESET Лукас Стефанко обяви, че е открил нов вирус за Android от типа спайуер (spyware), който може да получава достъп до текстове в WhatsApp, до историята на разговорите и интернет сърфирането и има някои функции за наблюдение.

Спайуерът е намерен в Github в хранилище, наречено “OwnMe”. Той все още е в процес на разработка, за което говорят различните недовършени функции, както и фактът, че когато бива активиран, той инициира изскачащ прозорец “Service Started”, което е необичайно за вирусите от подобен род, защото тяхната цел обикновено е да останат незабелязани.

След като процесът на OwnMe бъде стратиран, се извиква функцията startExploit(), чрез която при наличието на интернет се осъществява връзка към сървър. Кодът на спайуера показва, че освен достъп до вашите данни, той има и някои функции за наблюдение, но повечето от тях, включително и възможността за заснемане на скрийншот, са все още недовършени.

В детайли специалистът обяснява, че ако приложение, което е заразено с OwnMe получи права, които потребителите обикновено позволяват, спайуерът може да събира данни за посетените адреси в интернет, по кое време се е случило това и да запазва имената им, но засега това е ограничено до буукмарковете на потребителя и вирусът все още няма достъп до цялата интернет история.

Допълнително OwnMe може да получи достъп до контактите ви, да взема номера, да получи достъп до историята на разговорите, до текстовете в WhatsApp, да достъпи камерата и галерията ви от снимки. Ако инфектираното устройство бъде рестартирано, спайуерът OwnMe се активира наново след като операционната система зареди.

Прочетете още:  Откриха уязвимост в Malware Protection Engine на Windows 10, която позволява пълен контрол върху системата

Може би е успокояващ фактът, че този вирус е все още в разработка и е открит на време, което би трябвало да позволи на специалистите по сигурността възможността да му попречат да се разпространи и да бъде внесен в базите данни на антивирусните продукти за Android.

0/5 (0 Reviews)