АНС отваря кода на Ghidra за Linux, Windows и macOS

0
34
АНС отваря кода на Ghidra за Linux

На всекиго е известно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) разработват множество мощни софтуерни инструменти, които се използват за различни цели, най-често за хакване на различни машини. Един такъв инструмент е Ghidra, който от агенцията използват от много време и представлява мощен инструмент за обратно инженерство (reverse engineering).

Изненадващо на конференцията за сигурност RSA 2019 от АНС обявиха отварянето на кода на Ghidra с Apache 2.0 лиценза, а това свое действие те окачествиха като принос към националната общност, обединена в грижата си за киберсигурността.

Анонсът беше направен от консултанта към АНС Роб Джойс, който увери присъстващите в залата, че в инструмента Ghidra не съществува задна врата.

Джойс обяснява, че Ghidra е разработен с идеята да открива слаби точки както в конвенционален софтуер, така и при малуер, а след това да се възползва от тях. Той позволява и извършването на обратно инженерство на един бинарен файл от много хора по едно и също време. На потребителите се дава възможността да разработват свои Ghidra плъгин скриптове с наличния API.

Още един интересен щрих при Ghidra е фактът, че софтуерът е кросплатформен и може да се използва на всички големи операционни системи Linux, macOS и Windows. От АНС възнамеряват да публикуват кода на Ghidra с лиценз за отворен код и в GitHub. Инструментът може да бъде свален от тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Искате да използвате браузъра Edge? Майкрософт ще ви награди
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments