Antergos се връща като Endeavour OS

0
134
Antergos Endeavour OS

Antergos беше Arch Linux-базирана дистрибуция, която съществува от 2012 до 2019, докато през май месец не беше изоставена поради липса на свободно време на разработчиците.

Antergos на времето продължи разработката на Cinnarch, който предлагаше лесна инсталация на Arch Linux с графична среда Cinnamon, откъдето идва и името му – комбинацията от двете думи Cinnamon и Arch.

Целта на разработчиците беше да предостави Arch Linux на колкото се може по-голям кръг от потребители, които да могат да използват известната Linux дистрибуция по възможно най-лесен начин.

При Antergos се използваше пакетната база на Arch Linux, а графичната среда наподобяваше класическия GNOME 2, която беше създадена с помощта на различни GNOME 3 разширения. По-късно тази среда беше заменена от MATE и беше добавена и възможност за инсталация на Cinnamon.

Дистрибуцията беше изоставена и разработката ѝ спря през май месец тази година, когато общността, която я поддържаше обяви, че вече няма нужното време за разработването на продукта на желаното високо ниво.

Сега обаче се има радостни новини за феновете на тази дистрибуция. Появи се група ентусиасти, които ще поемат Antergos и неговото развитие ще продължи като нов проект, с името Endeavour OS.

Като заявка за сериозните намерения новата общност дори вече е готова и с първото издание на Endeavour OS с размер от 1.4 GB, което към момента предоставя начин за по-лесно инсталиране на базова инсталация на Arch Linux, а използваната графична среда по подразбиране е Xfce.

В първото издание допълнително е добавена възможност потребителите да избират и от други графични среди, като към момента това са KDE, GNOME, Deepin, i3-wm, MATE, Cinnamon, Budgie и Openbox. Всяка една от графичните среди в Endeavour OS идва в чист вид, без допълнително инсталирани програми и потребителите могат да изберат хранилища по свой вкус.

Прочетете още:  Излезе Mesa 17.1.1

По този начин Endeavour OS предоставя на потребителите лесна инсталация на Arch Linux, а крайнят резултат е във вида, в който разработчиците на тази Arch са имали намерение да я предоставят на крайния потребител, без допълнителни промени и без никаква друга намеса.

5/5 (3 Reviews)