Антипиратската компания Rightscorp иска да спре пиратството и да праща глоби на потребителите

0
17
Антипиратската компания Rightscorp иска да спре пиратството и да праща глоби на потребителите


От Rightscorp възнамеряват да осъществят съвместна дейност с интернет доставчиците и по този начин да наложат контрол върху мрежата.

Предвижда се дори достъпът до интернет на потребителите, които дърпат пиратски софтуер да бъде спиран. От Rightscorp съобщават, че технологията, която ще позволи това се разработва в момента. Тя ще дава възможност да се блокира достъпът до интернет на потребителя, докато не плати определена глоба.

В понеделник от BitTorrent технологията.

От Rightscorp обясняват, че системата ще се казва Scalable Copyright и потребителите ще получават нотификации директно в браузъра си, които ще ги уведомяват юридически, които нотификации могат да бъдат затворени, както други подобни съобщения. Когато един потребител получи определен брой подобни нотификации за определен период, той вече няма да може да затвори това съобщение, докато не си плати глобата.

Не е учудващо, че от Rightscorp се обръщат към по-агресивни действия, с които да реализират печалби, но е интересен моментът, в който ще трябва да се уредят взаимоотношенията с интернет доставчиците. Те обикновено не са склонни на подобни действия, защото се страхуват от отлив на клиенти, а и не обичат да дават предпоставки потребителите да мислят, че са следени, което не е приятно за никого.

Друг момент е, че самоличността на един потребител не може да бъде потвърдена само чрез IP и обикновено върху потребителя се прилага натиск и заплаха, защото подобни обвинения отпадат в съда.

Въпреки това от Rightscorp вярват, че интернет доставчиците ще възприемат концепцията, ще им осигурят сътрудничество, като от Rightscorp смятат да им дадат безплатно онлайн данни за използването на интернет от потребителите, която информация доставчиците могат да използват за реклама.

Прочетете още:  Intel добавят хардуерно заключване, за да не може ME да се премахва по софтуерен път

Доколко е правилен начинът да се събират глоби от потребители за доказано изтегляне на пиратски софтуер е спорно. Без да има категорично доказана вина това си остава един вид откуп или държание подобно на крипто-вирус или както са известни ransomware. Дори и интернет доставчиците да се съгласят и системата да бъде имплементирана при тях, това ще е голям удар по тяхната репутация и доверието, което имат потребителите в тях, което от своя страна със сигурност ще доведе до отлив на текущи и бъдещи клиенти.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments