Apple и Google бяха хванати да хостват приложение за следене на жени в Саудитска Арабия

0
47
Apple и Google бяха хванати да хостват приложение за следене на жени в Саудитска Арабия

От The Insider публикуваха материал, в който се разказва за съществуването на приложение за проследяване на жени в Саудитска Арабия, известно под името Absher. В материала също така се разказва и за момиче, което успешно е успяло да избяга от Саудитска Арабия.

Оказва се, че Absher е приложение на правителството на Саудитска Арабия и е налично в Play Store на Google и App Store на Apple. Приложението има 1 милион сваляния в Play Store и очевидно се радва на огромна популярност. Absher дава възможност на мъжете в тази държава да следят жените си и кога евентуално те могат да пресекат границата и по какъв начин се случва това. Правителственото приложение дава актуализация на местоположението на жените в реално време посредством SMS съобщения.

Apple и Google бяха хванати да хостват приложение за следене на жени в Саудитска Арабия 5

Организациите за спазване на човешките права Amnesty International и Human Rights Watch не закъсняха с реакцията си и остро осъдиха компаниите Apple и Google за това, че позволяват хостването на подобно приложение в техните магазини. Те изразиха мнение, че двете компании помагат на Саудитска Арабия за „джендър апартейда„.

Apple и Google бяха хванати да хостват приложение за следене на жени в Саудитска Арабия 6

Yasmine Mohammed, която е бивш активист за защита на жените в мюсюлманските държави казва:

Това определено е трагедия в едни от най-развиващите се технологични платформи Apple и Google, които подпомагат най-архаичната форма на женомразтвото„.

Към момента от Google и Apple не са направили коментар по случая.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе PlayOnLinux 5.0 Alpha. Идва с децентрализирана платформа и нов интерфейс