Apple и Microsoft започват битка с блоутуера в техните продукти

0
29
Apple и Microsoft започват битка с блоутуера в техните продукти


Блоутерът (нежелани предварително инсталирани програми) винаги е бил проблем при устройствата и всеки знае колко е трудно да се премахне всичко ненужно и да се нагласи операционната система както искаме.

Блоутерът, която мори от години РС сегмента, вече засегна и мобилните телефони. Много модели, които се появиха на пазара през последните години бяха с ненужен софтуер, който се премахваше трудно, при това с нетрадиционни методи като руутване и джейлбрейкинг.

За щастие двете компании от Редмънд и Купертино са решили да се заемат с този проблем и са направили различни промени по своите платформи, за да попречат на нежелани програми да достигат устройствата. Тази позиция е малко малко нелепа, защото всъщност те са главната причина потребителите да получават въпросните нежелани програми.

При Apple новата iOS10 е голяма стъпка при борбата с блоутера и позволява на потребителите да скриват приложения, които не искат да виждат на home екрана. Въпреки че всички твърдо вярваха, че опцията няма да е скриване, а ще е премахване, надеждите не се осъществиха. Елементите могат само да бъдат скривани, но не и премахнати.

С натискането на Х бутона на iOS иконата ще бъде скрит шорткътът на home екрана, запазената потребителска информация и други свързани с приложението файлове ще бъдат изтрити, но самата основна програма няма да бъде деинсталирана. При повторен опит за инсталация ще трябва само да се натисне бутонът Get в App Store и приложението моментално отново ще се появи на home екрана, защото всъщност то никога не е било деинсталирано.

Що се отнася за Microsoft, предвид факта, че много ОЕМ производители инсталират тяхната операционна система, то тя идва с голямо количество нежелани програми, а премахването им е предизвикателство за начинаещи потребители, а понякога и дори за потребители с добри познания в областта на компютрите.

Прочетете още:  Anbox предоставя нов начин за използване и стартиране на Android приложения при Linux (видео)

При премахването на такива приложения обикновено винаги остават файлове, които забавят работата на компютъра или пък се нанасят промени, които могат да засегнат стабилната работа на операционната система. Затова, в такива случаи, като удачна практика се е наложила чистата преинсталация.

Точно тук от Microsoft се намесват с нов инструмент за ънинсталиране Windows Refresh Tool, който дойде с пуснатия наскоро билд 14367. Така на потребителя няма да му се налага да ънинсталира едно по едно приложения и да прилага различни похвати при премахването им, а ще инсталира цялата операционна система начисто.

Засега приложението е в preview стадий и е налично само за потребителите в Insider програмата, но от следващия месец ще е достъпно за всички, когато Anniversary Update се появи на бял свят. Приложението се използва много лесно, на принципа на съветник (wizard), а от потребителя се очаква просто да следва стъпките. С него могат да се запазят личните файлове, но всичко друго ще бъде изтрито, както и блоутерът.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments