Apple MacBook Linux поддръжка за клавиатурите и тракпадовете идва при ядро 5.3

0
35
Apple MacBook Linux поддръжка

Apple MacBook Linux поддръжка за клавиатурите и тракпадовете на новите модели Apple MacBook и MacBook Pro се появи изненадващо като една от последните промени в прозореца за сливане на Linux Kernel 5.3.

Изглежда разработчиците ва Linux ядрото твърдо са решили да предоставят добра поддръжка за по-новите модели лаптопи на Apple при Linux и след като преди няколко дни ви съобщихме за добавянето на NVMe поддръжка за по-новите модели на MacBook и MacBook Pro, сега идва и изненадващата новина за добавянето на поддръжка за тракпадовете и клавиатурите на по-новите модели.

И докато Apple MacBook Linux поддръжка за клавиатурите и тракпадовете съществува за по-старите модели, то за модели като MacBook 8,1, MacBookPro 13 и MacBookPro 14 такава няма в ядрото. Причината за това е в решението на Apple да направи тези устройства SPI вместо USB, което всички производители използват.

От Apple дори не документират и протокола, с който комуникират тракпадовете и клавиатурите, което прави задачата по поддръжката им при друга операционна система изключително сложна.

Това обаче изглежда не може да спре Linux разработчиците и чрез много труд, посредством обратно инженерство, Ronald Tschalär и неговите разработчици, които той ръководи и които работят по Apple SPI, успяват да пресъздадат голяма част от кода на този протокол и да добавят драйвър, който е достатъчно добър за стандартно ползване.

В резултат на това тази работа е слята в Linux Kernel 5.3 с публикуването на искане на вторична промяна от страна на Linux разработчика Димитри Тороков, която съдържа Apple SPI keyboard/trackpad драйвър заедно с други промени.

Това означава, че Apple MacBook Linux поддръжка за клавиатурите и тракпадовете на новите модели на лаптопите на Apple ще е налична при Linux Kernel 5.3 и по-нови, с използването на разрешен CONFIG_KEYBOARD_APPLESPI Kconfig ключ.

Прочетете още:  От Intel добавят подобрения и още работа по Icelake поддръжката при Linux Kernel 4.19

Нека да припомним, че Linux остава единствената операционна система като алтернатива, която може да работи на продукти на Apple.

5/5 (1 Review)