APT 1.3 вече е в разработка. Обещава много поправки на различни проблеми

0
45
APT 1.3 вече е в разработка. Обещава много поправки на различни проблеми


APT е съкращение от Advanced Package Tool и е пакетен мениджър с команден ред, който се използва от различни Debian базирани Linux дистрибуции.

Тимът от разработчици на APT, в лицето на Julian Andres Klode, днес анонсира, че разработката на APT 1.3 започва.

Процесът на разработка при APT е малко странен, защото в момента за стабилна версия се счита версия 1.0, но много дистрибуции като Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) например, използват версия 1.2, която е в нестабилните репозитории.

В момента разработката на следващата главна версия 1.3 е в експерименталния канал, който след време ще влезе в нестабилния, а след това в стабилния. първата разработка 1.3~exp1 вече е тук от няколко дни и донесе със себе си някои съществени нови възможности.

Сред тях са възможността за повече от един пръстов отпечатък при Signed-By, правилно форматиране на различни съобщения за грешки, възможността да се използва един и същ редиректващ мирър за всички индекс файлове, използване на EXPKEYSIG при gpgv (GNU Privacy Guard), вместо KEYEXPIRED.

Също така се появява поддръжка за генерични и solver-specific конфигурации за edsp интерфейса, спирането на използването на обълкващия Pkg.CandVersion() метод, поддръжка за използване на Signed-By при Release files, във формата на HTTP Public Key Pinning (HPKP).

Допълнително apt-ftparchive получава поддръжка за попълване на полета при Signed-By, Post-Invoke-Success вече ще се изпълнява само когато не всички сорсове не сработват, възстановена е поддръжката на < multivalue >-{Add,Remove} при deb822 модула, APT ще уведомява потребителите, ако apt-key командата не отговаря на изискванията в скрипта на разработчика и още много малки, но важни подобрения под капака, които ще се усетят осезаемо при мигрирането от версия 1.2 към 1.3.

Прочетете още:  Излезе KDE Frameworks 5.61

пълният списък с промените може да бъде разгледан от нашите потребители тук, а потребителите, които искат да го изпробват магот да свалят официалните файлове веднага:

Download: APT 1.3 experimental Debian/Ubuntu x86

Download: APT 1.3 experimental Debian/Ubuntu x64

Download: APT 1.3 experimental source tar.xz

0/5 (0 Reviews)