Arch Linux преминава на Glibc 2.27 за по-голяма бързина

0
923
Arch Linux преминава на Glibc 2.27 за по-голяма бързина

От екипа на Linux дистрибуцията Arch започнаха преминаването към GNU C Library Glibc 2.27 и той вече е преместен от staging в testing хранилището. Този ход е важен, защото ще доведе до по-голяма бързина при AMD и Intel x86_64 платформите и позволява различни настройки за бързина при AArch64/ARMv8 в тази насока.

Glibc 2.27 излезе в началото на февруари тази година и съдържа в себе си множество оптимизации, които водят до по-голяма бързина и подобрено представяне. Оптимизирани са различни функции, има AVX2/FMA подобрения, подобрения при POWER memory copy, добавена е поддръжка за билдване на статични PIE изпълними файлове, за ключове за защита на паметта (memory protection keys), memfd_create поддръжка и още.

В по-голямата си част тези оптимизации при Glibc 2.27 са разработени от Intel, които са имплементирани в Clear Linux още от февруари месец. Това е и причината тази Linux дистрибуция да е редовно на върха при най-разнородни тестове. Сега това се очаква да се случи и с Arch Linux и представянето да се подобри значително.

Преминаването към нова версия на Glibc е трудно и сложно начинание и повечето Linux дистрибуции са консервативни в това отношение. Подобно преминаване може да е свързано с различни проблеми и от екипа на Arch Linux са пуснали кратко уведомление за вероятна нужда от ръчна намеса при ъпгрейд.

Там също така се споменава, че отпада поддръжката за NIS и NIS+. Функционалността на NIS може да бъде възстановена с инсталирането на libnss_nis, но за NIS+ към момента няма пакет в официалните хранилища. Друга съществена промяна е, че pam 1.3.0-2 вече няма да идва с pam_unix2 модула и pam_unix_*.so симлинковете за съвместимост, така че преди ъпгрейд потребителите ще трябва да прегледат конфигурационните файлове в /etc/pam.d директорията и да заместят премахнатите модули с pam_unix.so. Използващите pam_unix2 също така ще трябва да обновят своите пароли след подобна промяна. Настройките по подразбиране в pambase не предполагат модификации.

Прочетете още:  Samsung ще произведат 1 млн. броя от сгъваемия си смартфон

Можете да наблюдавате движението по преминаването тук.

0/5 (0 Reviews)