ASUS предлагат Endless OS Linux на някои лаптопи

0
1116
ASUS предлагат Endless OS Linux на някои лаптопи

Linux дистрибуцията Endless OS, която използва графичната среда GNOME и е предвидена за инсталация на нискобюджетни компютри поради своята лекота, е базирана на Debian и е избор на множество потребители в целия свят. Тя е напълно безплатна, лесна за използване и идва с предварително инсталиран софтуер под формата на над сто приложения и мощни инструменти.

Сега, след близо десетилетие, от тайванската компания ASUS отново започнаха да предлагат Linux като алтернатива на Windows и се спряха именно на Endless OS за избрани модели лаптопи. Усилията в тази насока само могат да ни радват, защото увеличаващият се интерес към Linux води след себе си доста положителни тенденции.

ASUS предлагат Endless OS Linux на някои лаптопи 3

За съжаление към момента Endless OS се поддържа само на така наречените Non-OS продукти на компанията, тоест тези, които не идват с предварително инсталирана операционна система. Тези лаптопи, които идват с предварително инсталирани Windows OS или Chrome OS, „все още“ нямат официална поддръжка за инсталирането на Endless OS, което не означава, че няма да можете да я инсталирате, просто при проблеми няма да можете да разчитате на помощ от страна на ASUS. Като утешение за Chrome OS потребителите може да се посочи фактът, че все повече Chromebook устройства получават поддръжка за Linux приложения.

Интересен момент е, че от ASUS са решили да не поддържат Windows приложения при Endless OS и категорично заявяват, че не можете да използвате подобни приложения при тази операционна система, защото тя е Linux-базирана, като по този начин очевидно ще отблъснат не малка част от потребителите. Въпреки огромното наличие на софтуер при Linux, повечето хора са свикнали от малки с конкретни програми и не искат да ги заменят или просто не знаят, че имат много добри алтернативи.

Прочетете още:  Майкрософт спира Windows 10 Version 1809 Update при някои компютри с AMD

Освен това повечето Linux потребители знаят, че могат да използват хиляди Windows програми и игри посредством Wine – софтуерът, който позволява стартирането на Windows игри и приложения под Linux и macOS, но от ASUS изглежда са преценили, че това ще натовари допълнително техническата им поддръжка и не могат да предложат официална помощ в тази насока.

Ще бъде интересно да видим как ще се развие инициативата на ASUS за използване на Linux при техните лаптопи, но едно е сигурно – завръщането им в тази сфера говори повече от ясно за постоянно покачващият се интерес към тази операционна система. Можем да се надяваме, че начинанието няма да остане на този етап и ще се развива все повече и ще покрива все повече продукти.

0/5 (0 Reviews)