Атака за кражба на пароли във Facebook удря здраво Android и iOS потребителите

0
63
“Astaroth” malware Windows

В ход е опасна фишинг кампания за кражби на пароли във Facebook

Съобщението идва от финландската компания по сигурността F-Secure, в което се разкрива, че атаката се извършва в социалната мрежа Facebook.

Експертът по сигурността от F-Secure Fredric Vila обяснява, че атаката е била открита, когато служител на компанията е отворил съобщение от негов приятел във Facebook Messenger. Интересното тук, е че освен съобщението, в основния текст се е съдържал и съкратен линк, който е бил маскиран като линк към видео в YouTube.

Ако потребителят цъкне на този линк, той бива препращан към сайт, в който му се искат данните за вписване – потребителско име и парола, които биват откраднати впоследствие.

Атака за кражба на пароли във Facebook удря здраво Android и iOS потребителите 3

От F-Secure са анализирали данните и са установили, че атаката първо е тръгнала от Швеция на 15-и октомври, след два дни във Финландия и след още два дни в Германия. Към момента на анализа са установени около 200 000 клика върху опасния линк.

Главната цел на кибер престъпниците са потребителите на Android и iOS, но правят опити и да заблудят и потребители на други операционни системи, като при тях се предлагат реферални рекламни линкове.

Потребителите биват съветвани да внимават на какви линкове цъкат, а ако са станали жертва на тази измама, да сменят незабавно данните си за вписване във Facebook.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  NVIDIA 435.17 Beta Linux видео драйвърът добавя динамично превключване на видео картите при Optimus лаптопите