Атаката Download Bomb отново е тук и засяга браузърите Chrome/Chromium, Firefox, Opera, Brave, Vivaldi

0
28
Атаката Download Bomb отново е тук и засяга браузърите Chrome/Chromium

По-рано тази година през февруари в интернет барузъра Google Chrome беше открит бъг, който беше експлоатиран в доста голяма степен от така наречените tech support scammers. Това са измамници, които повреждат компютъра ви, а след това ви дават фалшив телефонен номер, обикновено на Майкрософт или на друга известна компания. Всъщност потребителите се обаждат на престъпниците, които срещу известна сума пари им връщат компютъра в работещо положение.

Специално Download Bomb атаката прави така, че вашият браузър замръзва, защото бива буквално наводнен от хиляди сваляния от зловреден сайт. Малко след като се прояви изкуствено предизвикания проблем, потребителят получава съобщение на компютъра, че трябва да се обади на поддръжката на Майкрософт, за да му решат проблема и е предоставен фалшив телефонен номер.

Атаката Download Bomb отново е тук и засяга браузърите Chrome/Chromium, Firefox, Opera, Brave, Vivaldi 3

Този бъг беше открит от компанията по сигурността Malwarebytes и поради сериозността му, той беше съобщен на Google, които изкараха поправка в Google Chrome версия 65. Сега обаче изглежда, във версия 67 бъгът е отново тук и отново поставя потребителите в опасност. Интересното този път е, че той засяга не само Google Chrome, а и Mozilla Firefox, Opera, Vivaldi, Chromium и Brave. Браузърите на Майкрософт Edge и Internet Explorer не са засегнати, обясняват специалистите от Bleeping Computers.

Когато някой потребител реши да види как действа този бъг, той веднага ще забележи повишаване на използването на процесора и RAM паметта с бързи темпове, които в края на краищата водят до забиване на браузъра. Проблемът се решава лесна като отворите таск мениджъра и убиете процеса.

Към момента се съобщава, че този проблем засяга потребителите на Windows и не е ясно дали другите операционни системи са засегнати, но например един потребител на Linux едва ли ще тръгне да звъни на Майкрософт, защото за щастие няма нищо общо с тях и трудно може да бъде излъган по подобен елементарен начин.

Прочетете още:  HTC анонсира Desire 10 Pro и Desire 10 Lifestyle

При браузъра Google Chrome не се планират повече актуализации и поправки за версия 67, затова потребителите могат да очакват евентуална поправка в по-новите версии от 68 нататък. Създаден е и нов бъг в страницата на Chromium, където можете да проследите процеса по поправянето на тази уязвимост.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments