Атаките срещу Linux и macOS нарастват три пъти

0
37
Атаките срещу Linux и macOS нарастват три пъти


Ново изследване на AV-TEST института показва, че системите с Linux и macOS биват атакувани по-често откогато и да било.

Резултатите от изследването на AV-TEST (PDF) показват, че броя на атаките с малуер програми срещу Windows са се повишили с 10%, а различните видове малуер, които са създадени специално за Windows, са спаднали с 13%, като от всеки 10 нови видове малуер, седем са насочени към тази операционна система.

Това означава, че кибер престъпниците вече създават малуер, който е насочен и към други операционни системи и изследването разкрива, че Linux и macOS отбелязват повече атаки в резултат на това.

Linux е по-често атакуван през 2016-та година, като специалистите от AV-TEST пишат в резултатите, че атаките срещу операционната система с отворен код са нараснали три пъти.

Най-честите атаки при тази операционна система са при DSL рутери чрез DDoS атаки, след като кодът на Mirai се появи свободно в интернет и оттогава се забелязват пикове през октомври, ноември и декември 2016-та година.

Други малуер атаки при Linux са чрез Tsunami backdoor,който лесно може да бъде модифициран, за да се атакуват различни IoT устройства. За пръв път от AV-TEST са засекли Tsunami през 2003-та година.

Потребителите на Android и macOS също са изправени пред постоянно нарастващ брой на атаките, като при macOS те също са се увеличили три пъти. При Android, в сравнение с миналата година, атаките са се удвоили.

Атаките срещу Linux и macOS нарастват три пъти 3

Въпреки лекия спад в атаките към Windows, потребителите на тази операционна система не бива да се успокояват. Продуктът на Майкрософт остава най-атакуваната система в световен мащаб, като от AV-TEST са засекли над 600 млн. малуер програми, които често атакуват Windows.

Прочетете още:  StarCraft HD се разработва от Blizzard

Вирусите и червеите водят класацията при Windows с 37.60% и 25.44%, а криптовирусите (ransomware) бележат 0.94%.

При macOS най-голямата заплаха са троянците, които бележат 85.59%, а криптовирусите едва 0.07%. От AV-TEST обаче разкриват огромен ръст от 370% спрямо миналата година.

И докато през 2015-та година потребителите на macOS са били заплашени от 819 познати малуер заплахи, то през 2016-та година техният брой рязко скача на 3033.

0/5 (0 Reviews)