Бъг в macOS High Sierra показва паролите (видео)

0
37
Бъг в macOS High Sierra показва паролите (видео)


Бразилски разработчик е открил сериозна уязвимост при macOS High Sierra, която показва паролите при новата Apple File System (APFS).

Една от най-големите новости, с които от Apple рекламираха High Sierra, беше новата файлова система Apple File System (APFS), която е с подобрена ефикасност и по-добро криптиране.

Точно по отношение на криптирането обаче изглежда, че APFS има голям проблем и излага всичките си потребители на голям риск.

Бразилският разработчик Matheus Mariano е открил сериозна уязвимост при APFS, с която могат да се разкрият паролите при криптираните дялове в разбираем вид, без нуждата от декриптиране.

В блог пост той обяснява, че проблемът е толкова очевиден, че не разбира как от Apple или някой друг не са го забелязали досега. Просто трябва да натиснете „show password hint“ в Disk Utility и паролите биват разкрити в абсолютно разбираем и четим вид. Те биват показвани на мястото на подсказката за паролата.

От Sophos също коментират тази уязвимост и я определят като „facepalming“. От компанията казват още, че това е лош знак от Apple и не е ясно въобще как са си позволили да пуснат нещо подобно като завършен продукт.

Немският софтуерен разработчик Felix Schwarz също сподели видео в Twitter, като лесно е успял да се възпроизведе от уязвимостта.

Tried myself & it’s true: #HighSierra shows the #APFS volume password as hint. Persists reboots, not stored in keychain. Wow. Just wow. pic.twitter.com/FkcHI9KHl9
— Felix Schwarz (@felix_schwarz) October 5, 2017

Schwarz отбелязва, че потребителите, които не са използвали подсказка за паролата или Disk Utility, най-вероятно не са засегнати.

Прочетете още:  Майкрософт пусна нови ъпдейти за Windows 10 Fall Creators Update

Потребителите, които вече са инсталирали последната версия на macOS High Sierra 10.13, също са защитени, защото от Apple на бърза ръка изкараха кръпка в сряда, а също така и инструкции, в които е обяснено как потребителите да направят резервно копие, да изтрият и възстановят криптиран APFS при ъпдейта.

Това не е първият проблем при macOS High Sierra 10.13 от това естество. Миналия месец бивш служител на АНС разкри друга уязвимост, която позволяваше извличането на паролите в разбираем вид от Keychain.

0/5 (0 Reviews)