България прие закон, който изисква отворен код за софтуера в администрацията

0
64
Отвореният код е важен за 99% от бизнеса


България пое по пътя на Швейцария, Естония, САЩ и Великобритания, като днес прие закон, който задължава администрацията да използва софтуер с отворен код.

Законът беше прокаран по инициатива на съветника вицепремиера Божан Божанов и с помощта на негови колеги и на самия вицепремиер, гласуван е и вече е в сила.

Божанов пое инициативата преди около две години и беше назначен за съветник на вицепремиера преди около година. Промените в Закона задължават всеки един софтуер, който е написан за правителството да бъде с отворен код и да бъде разработван в публична и общодостъпна репозитория.

Компютърните програми трябва да покриват всички критерии за отворен код, всичките права върху програмите, които ще се поръчват, техният дизайн на интерфейса и самият код не трябва да имат ограничения при използване, дистрибуция и модифициране.

За съжаление обаче това не означава, че цяла Бълтария ще премине на отворен код, Linux и LibreOffice нито пък, че правителството ще изиска кода на Oracle или Microsoft. Закупените към момента продукти са закупени при определени лицензионни условия и остават незасегнати, но въпреки това Божанов и колегите му силно препоръчват и окуражават използването на софтуер с отворен код.

Законът осигурява факта, че всеки един софтуер, който е бил поръчан от правителството ще бъде видим и достъпен за всекиго. Това е софтуер, който е закупен с парите на данъкоплатците и те трябва да имат възможност за достъп от него, както и да се възползват от него, обяснява Божанов в блога си.

Ще бъде създадена нова правителствена агенция, която ще следи за прилагането на закона и ще е натоварена със задачата по откриването на публичнодостъпната репозитория, която вероятно ще бъде с мирър в GitHub.

Прочетете още:  Ето някои от промените, които идват в KDE Plasma 5.10

Тази мярка ще доведе до повишаване на сигурността и драстично намаляване на дупките в сигурността, които редовно биват намирани в правителствените и сайтовете на администрацията. Много от дупките по сигурността са предизвикани от софтуер, чийто лиценз е изтекъл и повече не се поддържа, като не е бил закърпван с години, защото договорът е изтекъл.

Новият Закон ще направи така, че бъговете и дупките в сигурността ще могат да се поправят своевременно, да се следи процесът по разработка по прозрачен начин чрез пбличната репозитория и да се следят средствата, които отделя правителството за софтуер.

0/5 (0 Reviews)