Барселона изоставя Майкрософт и минава на Linux

0
27

Барселона

Испанският вестник Ел Паис съобщава, че Барселона изоставя затворения код на Майкрософт и мигрира към Linux. Според информацията управата на града е решила да премахне софтуера със затворен код и да го замени с отворен, като вече има и поставен краен срок – пролетта на 2019-а година.

След като бъдат намерени подходящи алтернативи на софтуера, който се използва в момента, крайната стъпка ще бъде да се премахне и Windows в полза на Linux, като най-предпочитаната за момента дистрибуция е Ubuntu, а като пилотен проект тази дистрибуция вече се изполва на 1000 машини в администрацията.

Интернет браузърът Internet Explorer ще бъде заменен от Mozilla Firefox, Microsoft Office от LibreOffice, а Exchange Server и Outlook от Open-Xchange.

Според комисаря по технологиите и дигиталните иновации на Испания, Francesca Bria, парите на данъкоплатците ще могат да се инвестират в отворен софтуер, който след това може да се използва и от самите граждани.

Този софтуeр ще е наличен за гражданите безплатно, което е далеч по-добър вариант от наливането на средства в монополни корпорации, които държат кода си затворен и го предоставят само срещу заплащане.

Към момента се работи усилено по осъществяването на миграцията към Linux, като администрацията на града е започнала процеса по въвеждане на експлоатация на различни IT проекти и наемане на IT специалисти и разработчици на софтуер. По план през 2018-а година цели 70% от софтуерния бюджет на града ще бъде използван за разработването на свободен софтуер. Като важен проект се отбелязва и създаването на онлайн платформа, в която и малкият бизнес ще може да участва и да бъде част от поръчките.

Прочетете още:  Опасно приложение за Android краде снимки и видео от Viber

Без съмнение подобен ход ще спести на града освен множество неприятности с уязвимости, заразяване и нестабилна работа, които са традиционни при Windows, но и множество средства в дългосрочен план, защото след изработването на нужния софтуер и на инфраструктурата, след това ще са необходими само нормалните разходи по поддръжка и няма да се заплащат милиони под формата на лицензи.

Това е много важна стъпка в сянката на неоправдания политическо-популистки ход, който направи новата управа на Мюнхен за връщане към Windows, при вече изградена и работеща Linux инфраструктура, която спестяваше милиони евро на година на данъкоплатците.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments