Без майтап: Windows XP има пазарен дял колкото Windows 10 в Китай

0
32
Без майтап: Windows XP има пазарен дял колкото Windows 10 в Китай


Данни на StatCounter показват, че Windows XP се радва на огромна популярност в Китай и потребителският дял на остарялата операционна система е почти като този на Windows 10.

Въпреки че официалната поддръжка на Windows XP беше прекратена от Майкрософт официално през април 2014-та година и не получава вече никакви ъпдейти, много хора продължават да го използват, очевидно без да им пука от този факт.

Конкретен пример е Китай, където Windows XP продължава да е една от най-популярните операционни системи, въпреки предполагаемите рискове, на които могат да са изложени потребителите.

Данни на StatCounter сочат, че в Китай Windows XP е широко използван, въпреки че всички потребители биват съветвани да преминат към нова версия на операционната система като Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, всяка една от които с активна поддръжка към момента.

Тези данни са отчайващи за Майкрософт и очевидно кампанията им за безплатен пъгрейд от Windows 7 и Windows 8.1 към Windows 10 и супер агресивната им политика през изминалата година са били почти безсмислени в Китай.

Windows 7 е все още на първо място с 49.36% потребление, следван от двойката Windows XP/10, съответно с 18.52 и 18.36%, а Windows 8.1 остава далеч назад с 3.35% от десктоп компютрите в Китай.

Много близо до Windows 8.1 е MacOS с 3.16%, а Windows 8 е инсталиран на едва 1.02% от компютрите в страната.

В графата се забелязват едни 5.19%, които нищо чудно да са различни Linux дистрибуции, като това е насока, в която китайското правителство отдавна работи и дори разработва собствена Linux дистрибуция.

Прочетете още:  iPhone на Епъл генерира чудовищни печалби

Без съмнение една от най-трудните задачи пред Майкрософт е да убеди жителите на Китай да мигрират към последната им операционна система Windows 10 и е повече от сигурно, че след изтичането на поддръжката на Windows 7 през 2020-та година от Редмънд ще бъдат изправени пред нов проблем, подобен на този с Windows XP.

Чуват се някои мнения, че високото потребление на Windows XP в Китай се дължи на пиратските версии, но към този момент е също толкова лесно да се намери и пиратска версия на Windows 10 във всеки един по-известен торент тракър, което означава, че пиратството трудно може да се определи като основателна причина за високия дял на потребление на ХР.

Причините може да са най-различни, като сред тях са стар хардуер на потребителите, нежелание за преминаване към нещо по-различно, липса на интерес, нехаресване на новата политика на Майкрософт да следят потребителя на всяка крачка, нехаресване на новия оскъден дизайн и т.н.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments