Бивш разработчик на браузъра Edge от Майкрософт обвини Google, че са саботирали браузъра им

0
83
Microsoft Edge Chromium

Наскоро от Майкрософт обявиха, че се отказват от своя широко рекламиран интернет браузър Edge и се фокусират върху създаването на чисто нов браузър, който ще използва Blink енджина на браузъра Chromium. Голям брой потребители приветстваха решението на компанията да прегърнат проект с отворен код, но други са все още учудени от този ход.

Сега, бившият разработчик на браузъра Edge Joshua Bakita разкрива всъщност какви били причините от Майкрософт да изоставят браузъра и това не е ниското потребление, както, може би, си помислихте. Той директно обвинява Google, че са саботирали Edge с нелоялни практики и това е довело до решението на компанията. Това, според думите му, е постигнато с чести промени в уеб сайтовете, които са собственост на Google.

Bakita обяснява, че от Google са злоупотребявали с господството си чрез сайтовете им, които се използват от огромен брой потребители, внасяйки промени, които са били причина само Google Chrome да работи коректно с тях, но не и другите интернет браузъри на конкуренцията. Google са вграждали технологии, които са били предоставяни само за Chrome или „най-малкото са изисквали специален достъп„.

Множество потребители са имали проблеми например с платформата YouTube, която е собственост на Google. Всички други браузъри освен Chrome имат проблеми с уеб сайта и се представят по-лошо от него, а причината са нелоялни практики като например празен div, който е пречел на Edge да използва хардуерно ускорение и според Bakita това не е неволна грешка, а е съвсем умишлено.

Преди време подобно мнение изказа и разработчикът Chris Peterson, която участва в екипа, който разработва интернет браузъра Mozilla Firefox, който обясни, че Firefox зарежда YouTube пет пъти по-бавно от Chrome, а причината е в наскоро въведения Polymer дизайн, който използва остарелия и вече неизползван Shadow DOM v0 API, но все още използващ се в Chrome. В резултат на това Edge и Firefox отварят YouTube много по-бавно, в сравнение с Chrome, който има имплементиран Shadow DOM v0 API.

Прочетете още:  Linux получава поддръжка за още повече таблети за рисуване

Разработчикът обяснява, че това е проблем, който не може да бъде разрешен лесно и няма друг начин освен да се използват добавки от трети страни и този факт може да се окаже повратна точка потребителите на Firefox и Edge да изоставят тези браузъри и да преминат към Chrome. В същото време YouTube е така настроен, че Internet Explorer получава стария дизайн и не страда от забавяне. От Google са могли да направят подобна настройка и за другите браузъри, но не са го направили.

При Firefox този проблем може да бъде разрешен с използването на приставката YouTube Classic, която връща стария дизайн, което от своя страна води до повишаване на скоростта.

Каквито и да са причините от Майкрософт да изоставят Edge, те вече са напът да създадат нов браузър, базиран на Chromium. От компанията възлагат големи надежди най-сетне да могат да получат приличен пазарен дял в тази сфера, след вече два неуспешни опита с Internet Explorer и Edge. В същото време от Google водят парада с най-високо потребление при интернет браузърите, а конкуренцията е поставена в позиция, в която трябва бързо да се приспособява към промените.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments