Браузърът Google Chrome използва с 10-13% повече оперативна памет след Spectre кръпка

0
37
Google Chrome

От Google анонсираха нова функция Site Isolation за повишаване на сигурността при браузъра Chrome 67, която осигурява защита от така наречените side-channel атаки като Spectre. Може би си спомняте, че Spectre е една от уязвимостите, които са заложени в дизайна на модерните процесори и откакто бяха открити, разработчиците се опитват по всякакъв начин да ги запушат.

Тези уязвимости предоставят възможност при атака да бъдат откраднати пароли и важна информация, което се случва чрез неоторизиран достъп на програмите до области на паметта, до които те по презумпция не трябва да имат разрешение да четат. Зловредни програми могат да се възползват от тази уязвимост и да я експлоатират, открадвайки ценна информация.

Site Isolation при Google Chrome 67 води със себе си основна промяна на архитектурата на браузъра и неговата работа. Сега Chrome претърпява промяна при това как обработва множеството процеси и рендирането на табовете. Според анонса всеки процес по рендирането вече е ограничен само до един сайт, което има за цел да възпрепятства директното четене на паметта между отделните процеси.

От Google обясняват, че в резултат на това Chrome може да разчита на операционната система да пречи на атаките межу различните процеси, както и между различните сайтове. От компанията съобщават още, че специален екип продължава работа по този подход, за да може да направи браузъра възможно най-бърз и стабилен.

Въпреки че новият подход дава надежди за повишена сигурност, това има и своята цена. След въвеждането на Site Isolation Google Chrome използва с 10-13% повече RAM памет. Това е така, защото се създават повече процеси по рендирането с отварянето на нови табове и към момента могат да се забележат забавяния при представянето. Ако сте свикнали да отваряте повече табове, сега, след въвеждането на Site Isolation, със сигурност ще забележите и повишена консумация на оперативна памет.

Прочетете още:  Пазарният дял на Windows 10 пада през септември
0/5 (0 Reviews)