Canonical оформя стратегията за 32-битовата поддръжка при Ubuntu 20.04 LTS

0
60
Ubuntu

От Canonical уточняват каква ще бъде стратегията по поддръжката на 32-битовите пакети при Ubuntu 20.04 LTS и кои ще бъдат премахнати.

Заедно с различни членове на общността от Canonical започват да изясняват своята стратегия по поддържането на 32-битови пакети при следващото издание на тяхната Linux дистрибуция с удължена поддръжка Ubuntu 20.04 LTS.

Дискусията се състои главно в това кои пакети ще бъдат премахнати и кои ще останат. След като първоначално идеята беше за цялостно премахване на 32-пакетите, но това се посрещна с огромно неодобрение от потребителите и се стигна дотам, че от Valve дори заявиха, че ще търсят друга официално поддържана Linux дистрибуция, от екипа промениха подхода.

В резултат на това Ubuntu 19.10 дойде с намален набор от 32-битови пакети, които са налични за потребителите, които използват x64 архитектура, по начина, по който това се случва и при други Linux дистрибуции като Arch Linux например. Списъкът с наличните 32-битови пакети е базиран на популярността им и по това колко те са използвани.

Разработчикът от Canonical Steve Langasek отбелязва, че ще се наложат структурни промени, които ще засегнат и PPA. Ще бъдат извършени и оптимизации по инфраструктурата за автоматично тестване на пакетите.

В нов пост сега виждаме кои пакети няма да присъстват при следващото голямо издание Ubuntu 20.04 LTS. Някои от тях са gcc-8-base, libhogweed4, libnettle6, libperl5.28, libsensors4, libssl1.0.0, wine-stable-i386, libigdgmm5, libllvm8, libmysqlclient20, libvpx5 и др. Те са премахнати поради факта, че са остарели или поради други причини.

Освен по премахването на пакетите обаче се обсъжда и тези, които ще останат и които са необходими за много потребители. Такива са VA-API драйвърите, gstreamer1.0-plugins-base, libva-glx2, VDPAU драйвърите, libgpm2, libv4l-0, freeglut3, libosmesa6, libd3dadapter9-mesa и др.

Прочетете още:  От Wine търсят алтернатива на DXVK при DirectX 9 игрите

За успокоение най-вече на геймърите и за това как Ubuntu 20.04 ще работи със Steam, засега начинът на работа с 32-битовите пакети остава почти същият както при Ubuntu 19.10.

5/5 (1 Review)