Чип може да спре епилептичните припадъци

0
42
Чип може да спре епилептичните припадъци

Епилепсията е сериозно неврологично заболяване, което засяга над 50 милиона души по цял свят и към момента за нея няма адекватно лечение. Това обаче може да се промени благодарение на учените от Университета в Кеймбридж, които са създали имплант под формата на чип, който може да спре епилептичните припадъци.

Причината за получаване на епилептичен припадък е нарушаване в излъчването на електрически импулси от невроните в мозъка при предаването на информацията. Тогава мозъкът получава електрическа буря от произволни електрически импулси, които водят до загуба на моторни функции и често и на съзнание.

Чипът, разработен от учените, се възползва от днешните знания на медицината и усеща кога започва електрическата буря в мозъка, предизвикваща епилептичния припадък и започва да освобождава специални химикали, които потискат клетките отговорни за бурята.

Химикалът, наречен GABA, се освобождава от йонна помпа, в момента, в който чипът усети промяната в електрическите импулси, които предизвестяват епилептичната криза. Така той успява да потисне припадъка или смущенията, които тя ще предизвика, действайки на отговорните за това клетки в мозъка.

Засега учените са провели опити на мишки и резултатите са повече от обещаващи. Работи се и по подобряване на чипа, който е двойно по-тънък от човешки косъм. Изпробването на новия чип против епилепсия върху хора се очаква да започне след няколко години и да даде надежда на множество болни от коварното заболяване.

Към момента медикаментите за борба с епилепсия не са особено надеждни, предизвикват множество нежелани реакции, а някои пациенти дори не реагират на лечението с тях. На всеки десет пациенти трима не реагират на лечението.

Прочетете още:  Майкрософт анонсира нов проект за Linux ядрото
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments