Clear Linux и Fedora ще използват EarlyOOM за подобряване управлението на паметта

0
132
Clear Linux и Fedora ще използват EarlyOOM за подобряване управлението на паметта

Clear Linux и Fedora възнамеряват да използват EarlyOOM за подобряване управлението на паметта в потребителското пространство.

След дискусиите през изминалата година за подобряване на поведението на Linux в ситуации с малко налична оперативна RAM памет, наяве излезе проектът EarlyOOM, който се стреми да подобри значително наличните проблеми и да направи системите, използващи Linux по-продуктивни под стрес.

EarlyOOM проверява наличността на свободна памет и освобождава Swap паметта до 10 пъти в секунда и много по-малко, ако има достатъчно количество свободна памет. По подразбиране, ако RAM и Swap са под 10%, EarlyOOM ще спре най-големия процес, а именно този, с най-много oom_score. Този процент може да се конфигурира от потребителя посредством конфигурационен файл.

EarlyOOM се опитва да поправи поведението на OOM-Killer, който има лоша репутация сред Linux потребителите. Една от причините е, че той влиза в действие едва тогава, когато вече няма друга алтернатива.

Той ще опита всичко възможно преди да спре някой процес – ще изчисти целия пейдж кеш, ще изчисти графичната среда, ще изчисти всеки един буфер и чак тогава ще пристъпи към спиране на процеса, който създава проблеми. Това поведение обаче не е оптимално, а на потребителите понякога се налага да стоят и да чакат системата да започне да отговаря на командите им, докато OOM-Killer се опитва да оправи ситуацията.

Оказва се обаче, че няма начин OOM-Killer да бъде накаран да дества по-рано и затова се е наложило създаването на EarlyOOM, който позволява това да бъде направено в потребителското пространство.

Изглежда проектът е стигнал до точка, в която може да бъде използван безпроблемно и разработчиците от Fedora възнамеряват да инсталират и да пуснат по подразбиране EarlyOOM при следващото издание на тяхната Linux дистрибуция – Fedora 32.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.34.1 с различни поправки

Същото смятат да направят и от екипа на Clear Linux, които също искат тяхната дистрибуция да се държи по-добре в ситуации с малко количество оперативна памет. За разлика от колегите си от Fedora обаче, екипът на Clear Linux е преценил, че засега е по-безопасно EarlyOOM да се предлага като опция, но няма да е пуснат по подразбиране.

Ако и вие искате поведението на вашата Linux дистрибуция при ситуации с малко количество RAM памет да се подобри, можете да инсталирате EarlyOOM и да изпробвате ползите от него. Можете да компилирате пакета ръчно, но също така се предлагат и версии за различните Linux дистрибуции.

За Debian 10+ и Ubuntu 18.04+:

sudo apt install earlyoom

За Fedora и RHEL 8 с EPEL:

sudo dnf install earlyoom

За Arch Linux:

trizen -S earlyoom
sudo systemctl enable --now earlyoom

След инсталацията на пакета можете да проверите дали той е активен с командата:

systemctl status earlyoom

При изпълнение на:

earlyoom

ще видите изход, подобен на този:

earlyoom v1.2-10-ga8f30d7
mem total: 7834 MiB, swap total:  0 MiB
Sending SIGTERM when mem <= 10 % and swap <= 10 %,
    SIGKILL when mem <= 5 % and swap <= 5 %
mem avail: 4667 of 7834 MiB (59 %), swap free:  0 of  0 MiB ( 0 %)
mem avail: 4704 of 7834 MiB (60 %), swap free:  0 of  0 MiB ( 0 %)
mem avail: 4704 of 7834 MiB (60 %), swap free:  0 of  0 MiB ( 0 %)

За да промените процента, при който се задейства Early-OOM, можете да редактирате файла /etc/default/earlyoom.

5/5 (1 Review)