Clear Linux на Intel свали времената за зареждане на ядрото от 3 секунди на 300ms

0
280
Clear Linux на Intel свали времената за зареждане на ядрото от 3 секунди на 300ms

Разработчиците от Intel успяха да свалят драстично времената за зарежданена ядрото на своята Linux дистрибуция Clear Linux.

Инженерът Feng Tang обясни на Linux Plumbers конференцията как от екипа са постигнали драстично намаляване на времената за зареждане на Linux ядрото при Clear Linux от 3 секунди на едва 300ms.

Сред главните оптимизации са спиране на ненужни модули на ядрото, асинхронно търсене на драйвъри, частично инициализиране на оперативната памет, която впоследствие се инициализира паралелно със systemd, оптимизирано зареждане на Rootfs и пр.

В специално издаден документ се обяснява, че въпреки наличието на асинхронно търсене на драйвъри от десет години насам, то рядко бива използвано от съвременните драйвъри. Именно асинхронното драйвърно търсене може да спести голяма част от времето за зареждане на ядрото.

За да се разреши асинхронното драйвърно търсене просто трябва да се използва променливата PROBE_PREFER_ASYNCHRONOUS, обяснява Tang. Той дава и пример как може да бъде постигнато това само с изпълнението на driver_async_probe=driver1,driver2 в терминал, като driver1 и driver2 ги замествате според случая.

Clear Linux boot timeClear Linux boot time AsynchronousОсвен горепосочените методи от Intel ще продължават да опитват подобряване на стойностите дори и под 300ms с промени при SMP инициализацията, различни промени при ACPI, user-space и systemd оптимизации, инициализацията на паметта и др.

За съжаление премахването на различни модули на ядрото прави тази експериментална персонализирана дистрибуция използваема само в конкретни случаи с определен хардуер и повечето от оптимизациите не могат да бъдат използвани и при потребителските дистрибуции. Въпреки това някои от откритията на специалистите могат да намерят място и при крайните потребители.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Излезе GNOME 3.34.1 с различни поправки