Cryptostalker, нов инструмент за разкриване на ransomware при Linux

0
32
Рансомуерът за Linux е разбит


В Github се появи интересен проект, който ще се бори с така нашумелите напоследък криптовируси.

Проектът се казва Randump и включва пример, който е наречен [url=https://github.com/unixist/randumb#cryp … er-example“ target=“_blank]Cryptostalker[/url], а негов автор е разработчикът от Сан Франциско [url=http://www.unixist.com/“ target=“_blank]Sean Williams[/url]. Той има намерението да създаде инструмент, който да наблюдава файловата система за нови файлове, които отговарят на някои критерии. Ако системата открие тези критерии, тя ще сигнализира потребителя.

Засега проектът е наличен само за Linux, защото разработчикът обяснява, че работи предимно на Linux и Mac машини. Той обаче има планове да портне проекта и за Windows, особено като се има предвид, че той е главната мишена на подобен тип вируси. Ако тестовете протекат добре, Windows потребителите може да имат нов инструмент, който да ги защитава от модерната напаст, наречена криптовируси.

Разработчикът подчертава, че понеже използва Linux, той не е засегнат пряко, но в един ден баща му се е заразил с криптовирус и той решава да намери решение на проблема. Постигането на кросплатформеност няма да е трудна, защото Cryptostalker използва Python, който също е кросплатформен. Williams обаче не изключва възможността да го напише на друга платформа, ако не отговаря на критерия му за бързина.

От миналата година криптовирусите набират главоломна скорост и достигат 4.9% според разбит само за няколко дни. Криптовируси за Mac OS X има от доста време и тормозят настоятелно потребителите и на тази операционна система.

С очакванията за появата на криптовируси и за смарт телевизорите и предвид еволюцията при последните поколения при компютърните варианти, където вече се забелязва криптиране и на бекъпите, както и устройства по мрежата, на потребтелите очевидно е нужен един добър инструмент, който да ги защити. Да се надяваме, че това ще бъде Cryptostalker.

Прочетете още:  Излезе Linux NVIDIA 440.64 драйвърът с Linux Kernel 5.6 поддръжка
0/5 (0 Reviews)