DDR5 все пак ще има и е напът

0
28
DDR5 все пак ще има и е напът


Следващото поколение е напът да види бял свят, въпреки предсказанията на различни анализатори, че DDR4 ще е краят.

Разработките на спецификациите на DDR5 вече започнаха, като се очаква да бъдат завършени следващата година, съобщават от JEDEC, организацията отговорна за спецификациите на паметта.

DDR5 ще е наследникът на DDR4 паметта, която в днешно време се използва в компютрите и сървърите. DDR5 ще бъде двойно по-бърза от предшественика си, а също така и с по-добра енергоефективност.

При DDR5 също така ще има двойно по-голяма наситеност отколкото при DDR4. Нормално DDR5 ще има два пъти повече гигабайтов капацитет от DDR4.

Различни анализатори считаха, че DDR5 няма да бъде разработена и линията ще приключи с DDR4. Сървърите и компютрите обаче не са се променили съществено през последните няколко години и очевидно има нужда от DDR5.

Засега не е ясно точно кога производителите ще пуснат официално DDR5, но, както се случи и с DDR4, стандартът, тя първо ще се появи при сървърите и хай-енд компютрите за гейминг, а след това и при лаптопите.

Вариант с ниска консумация може да си проправи път и при мобилните устройства. Последният флагман на Samsung Galaxy S8 например използва LPDDR4 памет.

Производителите на дънни платки също ще трябва да осъществят поддръжка за DDR5, което може да отнеме повече от година след официалното излизане на спецификациите.

Въпреки това различни компании вече са приготвили алтернативи на DDR5. Още следващата година се очаква от Intel да пуснат своите Optane DIMM, които е напълно вероятно да заместят DDR DRAM. Optane например има преимуществото да задържа информация и при изгасяне на машината, нещо което DDR DRAM не може.

Прочетете още:  Windows 10 Anniversary Update Mobile идва на 9-ти август - потвърдено

Излязоха и различни алтернативи на DRAM под формата на по-бързите HBM2 (High-Bandwidth Memory) и GDDR5X, които главно се използват в гладни за ресурси графични процесори.

Появи се и нова форма на 3D памет, която е наречена HMC (Hybrid Memory Cube) и се използва в суперизчислителните чипове на Intel Xeon Phi.

Нуждата от DDR5 също така може да е продиктувана от факта, че компании като Dell и Hewlett Packard Enterprise удвояват капацитета на паметта на сървърите си с много бързи темпове, за да задоволят глада за ресурси на различни тежки приложения.

Интересна новина е, че от JEDEC съобщиха и за предстоящото излизане на нов вид хибридна памет NVDIMM-P. Този вид памет е насочен към приложения като бази данни, които използват микс от DRAM и flash за обработка и кеширане. NVDIMM е вид твърда памет, която обединява енергонезависимото flash пространство и енергозависимата DRAM в общ DIMM слот.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments