Debian и Ubuntu с планове да премахнат Python 2

0
64
Debian

Разработчиците на двете големи Linux дистрибуции Debian и Ubuntu работят в посока премахване на остарялата версия на Python 2.

С наближаването на края на поддръжката на Python 2 различни разработчици започват да мислят за преминаване към по-новата трета версия и премахването на старите зависимости.

От екипа на Debian също не изостават от тенденцията и търсят начини за портването на остарелите пакети, а тези, които няма да бъдат портнати ще бъдат премахнати, за да може да се предложи на потребителите по-новата версия Python 3.

Имайки предвид, че Debian 10 „Buster“ вече е наличен, това няма да се случи в това издание, като плановете са за следващата версия Debian 11 „Bullseye“, където връзките с Python 2 би трябвало да бъдат скъсани окончателно. До изтичането на края на поддръжката си Debian 10 „Buster“ ще продължи да предлага Python 2 поддръжка.

В тази насока работят и разработчиците от Ubuntu, също търсейки начини да премахнат остарялата версия на Python. В съответствие с премахнатите пакети при Debian, който те използват за база на своите издания, пакетите на Python 2 ще бъдат премахнати напълно при следващото LTS издание Ubuntu 20.04, а разработчиците ще се фокусират изцяло върху Python 3.

В оставащото време от едва пет месеца всички са обединили усилията си по портването на необходимите пакети към по-новата версия, а останалите ще бъдат премахнати, като се работи усилено по премахването на зависимостите между версиите.

За това съобщава и разработчикът Матиас Клозе, публикувайки списък с приложения, които са намерени към момента и зависещи от Python 2, но които вече не присъстват при Debian. Той обяснява, че към момента са премахнати няколкостотин подобни пакети, но остават още хиляди.

Прочетете още:  Излезе DXVK 1.5.2 с поддръжка за Vulkan 1.1

В по-голямата си част тези пакети вероятно ще бъдат премахнати изцяло, ако не бъде проявен интерес за портването им към Python 3.

5/5 (1 Review)