Distri – Linux дистрибуция за бързо управление на пакети

0
182
Distri - Linux дистрибуция за бързо управление на пакети

Разработчикът Майкъл Щапелберг обяви своята разработка на експерименталната Linux дистрибуция Distri.

Щапелберг е създателят на прозоречния мениджър i3wm, а също така и бивш разработчик от екипа на Debian, където се грижеше за около 170 пакета. Сега той представя Linux дистрибуция Distri, която използва и пакетен мениджъп със същото име, а целта е увеличаване на производителността при управление на пакетите.

В дистрибуцията са вложени някои нови идеи като пакетният мениджър е написан на Go и се разпространява под BSD лиценза. Като особеност на новия пакетен мениджър може да се отбележи използването на SquashFS образи вместо стандартния формат на tar архиви.

SquashFS пакетите, подобно на форматите Snap и AppImage позволяват просто да бъдат монтирани като не се налага разархивиране, което води до повишено бързодействие, намалено използване на дисково пространство, позволява промени и даева достъп до съдържанието на пакета мигновено.

Както и при стандартните .deb пакети в distri пакетите се съдържат само отделните компоненти, свързани чрез зависимости с други пакети. Библиотеките не се дублират, а се инсталират като зависимости. По този начин distri се опитва да създаде подобие на пакетната структура на класически дистрибуции като Debian, но с методи за предоставяне на приложения под формата на контейнери.

Distri дава и повишена сигурност поради факта, че всеки пакет се монтира в режим само за четене. За формиране на йерархията на служебните папки като usr/bin, /usr/share и /usr/lib, се използва специален FUSE модул, който обединява съдържанието на всички SquashFS образи в едно цяло.

При експерименталната дистрибуция се изключват и конфликтите по време на инсталирането на пакети, защото всеки пакет е свързан със собствена директория и системата позволява съществуването на различни версии на един пакет, което е нещо привично за контейнер технологиите.

Прочетете още:  Излезе GameMode 1.4 на Feral Interactive

Създаването на пакети също е много бързо, защото не изисква инсталирането на пакети в отделна среда за инсталация. В общата среда за инсталация се изготвя списък с необходимите зависимости от директорията /ro.

Към момента се поддържат и команди за управление на пакетите като „distri install“ и „distri update“, а за проверка на инсталираните пакети можете да използвате полезната програма „ls“. Посредством ls можете да видите инсталираните пакети, какви файлове включват и накъде водят техните връзки.

Към момента експерименталната версия на Distri включва в себе си около 1700 пакета и са налични и инсталационни образи за сваляне както за реална инсталация, така и за инсталиране във виртуална среда от различен тип – QEMU, Google Cloud, VirtualBox и Docker.

Налични са инструменти за създаване на работна среда с използването на мениджъра на прозорци i3, а също така се дава възможност и за зареждане от криптиран дял. Предоставя се и пакет от инструменти за създаване на дистрибуцията Distri, за подготовка и създаване на пакети, за тяхното разпространение по хранилищата и пр.

Щапелберг предупреждава, че предвид изцяло експерименталната към момента фаза на проекта не се препоръчва използването на новата Linux дистрибуция за нищо друго освен за проби, проучване и тествания.

Повече можете да научите от официалната страница на проекта.

5/5 (1 Review)