Днес излиза Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver). Вижте какво ново

0
115
Ubuntu Canonical

Както ви уведомихме още миналата година, днес е официалната дата за излизането на поредното издание на Linux дистрибуцията Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver). В тази версия идват множество вълнуващи подобрения и промени, които се очакват с нетърпение от потребителите.

На първо място трябва да споменем, че както личи и по името, това е издание с удължена поддръжка (LTS), която ще продължи пет години до април 2023-а година. Това важи за изданията Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Core и Ubuntu Kylin. Всички други издания ще са с тригодишна поддръжка, а Ubuntu Studio 18.04 само девет месеца.

Като голяма промяна може да се отбележи използването на X.Org Server вместо Wayland. Това се случва въпреки преминаването на Ubuntu към GNOME, която е графичната Linux среда с най-добра Wayland поддръжка и въпреки факта, че версия 17.10 е с Wayland по подразбиране при използване на GNOME Shell сесия. Това е така с оглед на все още многото проблеми с Wayland и предвид LTS статуса на Ubuntu 18.04.

Друга голяма промяна е улесненото актуализиране на ядрото без нуждата от рестартиране и при десктоп версията на дистрибуцията („Live patching“). Тази функция отдавна е налична при Ubuntu, но беше свързана с писане на команди, получаване на ключове, след това писане на команди с тези ключове, което не беше особено удобно за повечето потребители. Сега това става само с няколко клика на мишката.

Ubuntu 18.04 LTS също така ще използва най-новата версия на Mesa 18.0, което е свързано със значителни подобрения във видео представянето при графичните приложения и игрите за потребителите на Intel и AMD. Актуализирани са и out-of-tree Mir кръпките за Mesa. Заедно с Mesa 18 е разрешена GL Vendor-Neutral Dispatch (GLVND) библиотеката, която ще позволи безпроблемното едновременно използване на Mesa и фирмения затворен драйвър на NVIDIA, както и на други OpenGL драйвъри на една и съща система.

Не трябва да забравяме и функцията за събиране на данни при, която раздели потребителите на два полюса. От Canonical решиха да имплементират при Ubuntu 18.04 LTS функция за събиране на полезни за разработчиците данни, за да могат да подобрят още повече операционната система. Ще се събират данни като в кой регион се намирате, колко време отнема инсталацията на вашата машина, какви са хардуерните спецификации на машината, която използвате, каква е резолюциятя ви и пр. Всеки един потребител ще може да избира дали да участва в събирането на данните или не, като това е съвсем доброволно и е въпрос на лична преценка. Потребителите, които ъпгрейдват от Ubuntu 16.04 и 17.10 също ще имат опцията да избират дали да участват или не.

Прочетете още:  Криптирането при Windows BitLocker може да бъде разбито по лесен начин

Други значими промени при Ubuntu 18.04 LTS са използването на нова тема, чието име е „Ubuntu Communitheme“, добавена е опция за минимална инсталация в инсталатора, добавен е нов тапет за десктопа, добавено е ново to do приложение, поддръжка за цветни еможи, Snap канали в Software Center, съветник за вписване, който ще се появява дори и на потребителите, които ъпгрейдват към 18.04, а не само на новите инсталации, изданието ще се възползва от всички полезни функции на GNOME 3.28, използва се Linux Kernel 4.15, по-бърза с до 10% инсталация, а също така е свършена много работа и по по-бързото стартиране и още. Разбира се, направени са и множество подобрения под капака, както и се използват възможно най-новите актуализации по сигурността.

От Canonical са предоставили и много лесен начин за ъпгрейд от 16.04 LTS или 17.10 към Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver). За да направите това, отворете Software & Updates от System Settings, изберете таба Updates, настройте падащото меню „Notify me of a new Ubuntu version“ на „For any new version“, натиснете Alt+F2 и в полето напишете update-manager -cd. Ъпдейт мениджъра ще ви каже, че има ново издание 18.04, натиснете на Upgrade и следвайте инструкциите.

0/5 (0 Reviews)