Днес поддръжката на Windows 7 приключи официално. Какво следва оттук насетне?

2
621
Днес Windows 7 официално е мъртъв. Какво следва оттук насетне?

Официалната поддръжка на Windows 7 приключи днес. Множество потребители са изправени пред дилема.

Точно по предварително обявения график днес поддръжката на Windows 7 беше преустановена официално от Майкрософт и около 400 милиона потребители са пред голяма дилема какво да правят оттук насетне.

Още преди поддръжката да беше преустановена, атаките над Windows 7 се увеличиха със 71% и тази тенденция ще продължава да нараства. Това е така, защото прекратяването на поддръжката всъщност означава, че потребителите на тази операционна система няма повече да получават никакви актуализации, включително и такива по сигурността, което означава, че експлоатираните уязвимости ще останат незапушени.

Windows 7 излезе през 2009-а година в опит да смекчи разочарованието от Windows Vista и тази версия на операционната система на Майкрософт остана убежище за множество потребители, които не харесват новия подход на компанията от Редмънд при Windows 8/8.1 и Windows 10, като по официални статистики броят на тези потребители е малко под половин милиард или около 400 милиона.

Сега теоретично погледнато всички тези потребители би трябвало да започнат да се оглеждат за алтернативи. Множество служби по света вече започнаха да предупреждават да не се използва Windows 7 и да се търсят алтернативи. Пред тези потребители има няколко алтернативи, на които ще обърнем внимание тук.

Официалната поддръжка на Windows 7 приключи. Какво да правим?

Една от най-логичните, но и най-неприятни алтернативи пред Windows 7 потребителите е ъпгрейд към Windows 10. Много потребители не искат да направят миграцията към Windows 10 и за това има не една или две причини.

Откакто Майкрософт решиха, че при Windows 10 ще се заимства един от моделите на разпространение при Linux, а именно rolling концепцията, проблемите не само не спряха, но и се увеличават постоянно със заплашителен темп. Това е крайно неприятно не само за крайните потребители, но и за бизнес клиентите, които са поставени в доста несигурна ситуация.

Проблемите около актуализациите, които не могат да се отказват са вече по-скоро практика, отколкото изключение и често тези проблеми не биват поправяни никога. Друга част от тях са толкова сериозни, че потребителите на Windows 10 се оказват с липса на интернет, загуба на активация, липса на драйвъри, неработещи устройства и дори изтрити файлове. Към тези проблеми могат да се добавят и безогледното подслушване и следене на потребителите, пускане на реклами, които не могат да бъдат спирани и още хиляди неприятности.

Като добавим и грозния според много потребители интерфейс, който от Майкрософт продължават да предлагат с учудваща настоятелност, е напълно разбираемо нежеланието на много хора да мигрират към Windows 10. Точно тези потребители имат няколко избора – да останат на Windows 7 или да мигрират към друга операционна система.

Миграцията към друга операционна система не е лесна за някои, но в повечето случаи си заслужава. Трудността по мигрирането е предизвикана от факта, че хората от малки са свикнали с продуктите на Майкрософт и се притесняват, че няма да могат да работят с нищо друго, което е повече от обяснимо.

Изборът на macOS за някои е логичен, но не съветваме никой потребител да отиде под крилото на друг монополист, който е може би дори и по-алчен от Майкрософт. За парите, които ще дадете за Mac устройство, можете да си купите много по-добър компютър или таблет и няма да сте зависими от никоя корпорация, която да ви изстисква при всеки един удобен случай.

Най-добрият избор за почти всеки един Windows 7 потребител е Linux. Да, на някои потребители това може да им изглежда страшно, защото са чували оттук и оттам колко е сложно да се работи с Linux, но това е напълно невярно. Работата с Linux е често дори много по-лесна, а освен това тази операционна система предлага и възможности, които нито Windows, нито macOS могат да ви предоставят и няма да могат в близките години.

Инсталацията на Linux е повече от елементарна и много бърза. Може би като единствен проблем пред потребителите се очертава изборът на Linux дистрибуция, защото наистина се предлагат хиляди. Нашият съвет е да се спрете на някоя голяма и известна дистрибуция, за да сте сигурни, че при евентуални проблеми ще намерите ресурс в интернет.

Други потребители имат някои съмнения относно гейминга. В днешно време нещата много напреднаха благодарение на усилията на компанията Valve, която стои зад Steam и вече множество разработчици на игри разработват и нейтив Linux издания на своите игри, които в Steam вече са с впечатляващия резултат от над 6000.

Отделно от това благодарение на проектите Wine, DXVK и Proton на Valve, можете да играете поне 95% от игрите, които се предлагат за Windows, при това по много лесен начин. Ако ги пробвате в Steam, просто трябва да активирате услугата Steam Play от Steam клиента и нататък всичко се случва точно както при Windows – натискате бутона за инсталация и когато тя приключи играете. Ако играете игри на GOG, инсталацията на DXVK също не е никак сложна и отнема секунди.

Интересен факт, който можем да споменем е, че някои Windows игри работят по-добре под Linux въпреки факта, че не са издавани за него итова не е прецедент, а се среща все по-често. И това е така, след като проекти като DXVK и Proton са тук само от малко повече от година. Не трябва да забравяме, че тези проекти ще продължат да се развиват и подобряват значително, което ще води до още по-високи резултати.

Тук трябва да се има предвид и факта, че много от по-старите игри, които не вървят при Windows 10, а дори и при Windows 7, работят абсолютно безпроблемно при Linux. Това може да е много добра новина за почитателите на старите класики, които вече не могат да играят тези игри, но въпреки това все още не са ги забравили.

Прочетете още:  Meltdown кръпка за Windows 7 отваря нова уязвимост

Някои от потребителите също така мислят, че миграцията им може да бъде проблемна заради офис пакета на Майкрософт. За щастие има множество безплатни алтернативи, които предоставят 100% съвместимост с документите на Microsoft Office, а също така и сходен интерфейс, който е приятен и удобен. Тези офис решения са крос-платформени и се предлагат и при Linux, където можете да ги инсталирате с няколко клика на мишката. Ако все пак не можете да се откъснете от Micorosoft Office поради някаква причина, отново нямате проблем, защото той работи безпроблемно с Wine и Crossover на Codeweavers.

Разбира се, тук не трябва да забравяме и най-важните предимства на Linux пред Windows, а именно бързината, лекотата, сигурността, лесното използване и факта, че е напълно безплатен. Забравяте завинаги всякакви активации, лицензионни споразумения и насилствени ъпдейти. Ъпдейтите при Linux са изцяло по ваше желание и ги прилагате тогава, когато ви е удобно и това обикновено отнема само няколко минути.

Инсталирането на софтуер обичайно се заключава в две-три цъкания с мишката. Не трябва да инсталирате антивирусна програма, която да използва допълнителен ресурс от компютра ви, а веднъж инсталиран, Linux няма да се повреди докато компютърът ви не се повреди или не остарее морално.Да не говорим, че липсва всякаква телеметрия, която по последни данни източва до 33% от ресурсите на вашата машина при някои случаи.

При Linux не са нужни преинсталации, не е нужно дефрагментиране, няма забавяне на системата с времето и не на последно място се дава пълна свобода на потребителя. Можете да нагласите вашия десктоп точно по начина, по който желаете. Можете да го направите да изглежда като Windows XP, като macOS или по съвсем друг начин, изборите са буквално стотици и това как ще изглежда вашият десктоп зависи изцяло от фантазията ви.

Разработчиците на една от Linux графичните среди KDE Plasma дори съвсем наскоро подеха инициатива за привличане на Windows 7 потребители, представяйки тема, която е много сходна с тази на Windows 7 и ще направи миграцията много по-лесна. Трябва да се има предвид обаче, че KDE Plasma е много по-мощен продукт, който ще ви предостави неочаквани и неподозирани възможности, които няма да видите никъде другаде и въпреки сходния с Windows външен вид, всъщност вие ще получите повече. Много повече.

Ако пък се притеснявате, че вашият компютър е по-стар, а не искате или нямате възможност да си закупите нов, то съществуват много Linux дистрибуции, които са изключително леки и ще работят чудесно и на стар хардуер. Да, лекотата обикновено има своята цена, но повечето леки графични среди и дистрибуции вършат своята работа отлично и ще можете да продължите да извършвате вашите ежедневни задачи безпроблемно.

Със сигурност не трябва да подминаваме и предимствата на отворения софтуер като цяло. Linux е много сигурен и това не е случайно. Този факт се дължи на неговата природа и файлова йерархия, но също така и факта, че операционната система е основана на отворения код. По този начин стотици хиляди, дори милиони разработчици от цял свят помагат на проекта, разработвайки нови функции и подобрявайки кода в различни направления.

Една компания, която използва затворен код, като тук за ярък пример можем да дадем Майкрософт, колкото и служители и разрабочици да наеме да работят за нея, то тя не може да осигури милиони разработчици от цял свят, които постоянно гледат за опасности, най-различни уязвимости и проблеми в отворения код.

Не напразно дори самите Майкрософт започнаха да отварят кода на някои свои приложения и компоненти, косвено признавайки, че отвреният код е по-добрият метод за разработка на софтуер.

Трябва да подчертаем, че със сигурност ще има софтуер, който няма да е наличен и ще трябва да търсите алтернативи. Да, вашите любими интернет браузъри ще са тук и при Linux, но някои програми просто не са издавани за Linux и ще трябва да потърсите техни алтернативи. Въпреки това, колкото повече потребители използват Linux и програми с отворен код, толкова повече разработчиците ще се видят принудени да пускат своите продукти и за тази операционна система. Всичко зависи от нас, не от Майкрософт или някого другиго.

Разбира се, докато решат какво да правят, Windows 7 потребителите може да изберат да останат още известно време с тази версия на Windows, но ще трябва да инсталират добър антивирусен продукт, който надеждно да ги защитава и ще трябва да бъдат особено внимателни. Също така ще трябва да се примирят с липсващата поддръжка на все повече софтуер, който ползват.

Много производители като Adobe например вече премахнаха поддръжката за Windows 7 при някои от продуктите си и не са единствените. Тепърва ще започне вълната от компании, които ще пускат своите продукти само за Windows 10 и тази тенденция ще се засилва лавинообразно, както наблюдавахме това и при Windows XP.

Дори и при интернет браузърите положението не е по-различно – от Google обявиха, че спират поддръжката за Chrome при Windows 7 след година и половина. От Майкрософт засега поддържат своя Chromium-базиран Edge, но не е ясно докога. Всъщност, ако този браузър ви липсва, той ще се предлага и за Linux в скоро време.

Обмисляйки внимателно възможностите, изборът е изцяло ваш, но не се колебайте дълго, отворете широко вратите пред необятния свят на отворения код.

5/5 (4 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
тед
тед
4 години

Браво много добра статия.