Довиждане на ъпдейтите във вторник. Майкрософт ще пуска само по един месечен ъпдейт за Windows

0
65
Довиждане на ъпдейтите във вторник. Майкрософт ще пуска само по един месечен ъпдейт за Windows


След по-малко от два месеца, през октомври, от Майкрософт ще започнат да пускат само по един месечен ъпдейт, както бяха обещали през май.

През октомври потребителите на Windows 7, Windows8/8.1 и някои сървърни версии, вече няма да получават познатите множество ъпдейти във вторник. Вместо това те ще получават общ месечен ъпдейт. подобен начин на ъпдейтване се използва в Windows 10 и беше едно от многото неща, които потребителите не одобряваха при него.

Също така от Майкрософт са решили да премахнат индивидуалните кръпки по сигурността, което със сигурност е ход, който няма да се хареса на системните администратори. Вместо това ще се получава един голям ъпдейт, който ще събира в себе си всички кръпки по сигурността за текущия месец, в един голям ъпдейт.

Основната идея на този ход е следната – вместо да се спускат индивидуални кръпки за всяка една платформа (Windows 7, Windows 8/8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, и Windows Server 2012 R2), ще има единична сборка от ъпдейти.

Месечният ъпдейт ще съдържа в себе си поправки на различни бъгове и кръпки по сигурността, като всеки подобен месечен ъпдейт ще съдържа в себе си този от миналия месец. По този начин ще се подсигури безпроблемното инсталиране на някои ъпдейти, които имат зависимост от други и така няма да се налага на потребителите да търсят отделни компоненти, които понякога могат да бъдат открити трудно, както отбелязва Nathan Mercer от Майкрософт, в свой анонс.

„От октомври 2016-та година нататък, Майкрософт ще пуска единичен месечен ъпдейт за Windows, който ще включва ъпдейти по сигурността и поправки за различни бъгове“, обяснява Mercer, като добавя, че от Майкрософт ще се стараят размерът на тези ъпдейти да е възможно най-малък.

Прочетете още:  Facebook ще използва ваши снимки, за да разбере с кого живеете

Тук обаче изниква въпросът за сигурността. По този начин от Майкрософт оставят потребителите и корпоративните си клиенти незащитени за много дълъг период от време. Ако днес излезе опасен вирус, експлойт или някакъв друг опасен файл, потребителите ще получат защита от него чак след месец, като през другото време ще бъдат на произвола на съдбата. За това ли плащат потребителите и бизнесът?

Подобни ходове не са в полза на крайния потребител и може да се очаква отново голям отпор от страна най-вече на корпорациите, които съвсем наскоро успяха да се преборят с първоначалните намерения на Майкрософт и да удължат срока за на поддръжка за Skylake процесорите.

Подобни практики могат само да отблъснат част от потребителите и да засилят тенденцията за миграция към други операционни системи, вместо да ги накарат да преминат към Windows 10, особено като се има предвид, че при Linux например ъпдейтите излизат моментално, щом станат налични, и потребителите могат да бъдат защитени почти моментално.

0/5 (0 Reviews)