Драйвърът на NVIDIA 361.16 Beta за Linux най-сетне с GLVND

0
37
Nvidia пусна нов публичен Vulkan бета драйвър за Linux и Windows


От Unix екипа на Nvidia започнаха новата година изкарвайки първата публична бета от семейството на 361 серията.

Във версия 361.16 Beta най-накрая има поддръжка за GLVND. GLVND е абревиатура и идва от OpenGL Vendor Neutral Dispatch Library, съобщава phoronix.com. За него се говори от години, но чак сега реално започна да се върши някаква работа по него.

Той е важна част от новия Linux OpenGL ABI (OpenGL Application Binary Interface), за който се говори от 2013 – та година, когато разработчиците от Nvida пуснаха неговата библиотека за пръв път.

Използването на бибилотеката libglvnd ще опрости инсталацията на драйвъра за Linux за OpenGl и ще направи така, че да могат няколко OpenGL драйвъра да са инсталирани на една система. По този начин различните затворени драйвъри няма да се презаписват един друг и няма да нарушават нормалната работа на стоковите библиотеки на Mesa. Това обаче ще се случи, ако и другите OpenGL драйвъри последват GLVND технологията.

Драйвърът на NVIDIA 361.16 Beta за Linux най-сетне с GLVND 3

С драйвъра 361.16 Beta инфраструктурата на OpenGL Vendor-Neutral драйвъра ще бъде поддържана и използвана от GLX на Nvidia и от драйвърите на OpenGL. Това няма да предизвика проблеми за крайните потребители, но не може да се каже същото за програмите, които използват символи извън Linux OpenGL 1.0 ABI и за хората, които отговарят за пакетите на дистрибуциите.

Други промени по NVIDIA 361.16 Beta са подобрен инсталатор на драйвъра, оправен е проблемът с EGL и VDPAU wrapper, премахнати са библиотеки по начин да се използват VDPAU open-source версията, което ще е факт при повечето дистрибуции.

За повече информация за новия драйвър можете да погледнете devtalk.nvidia.com.

Прочетете още:  Собствениците на процесори Skylake трябва да обновят до Windows 10 в срок от 18 месеца
0/5 (0 Reviews)